MENU
ZWIŃ MENU

Wybierz składnik

lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej

Wybrane składniki

Chleb dyniowy

Forma potrawy: Ciasta

180 g mąki
190 g ugotowanej i zmiksowanej dyni
150 g cukru trzcinowego
100 g stopionego masła
2 rozmącone jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
100 g orzeszków piniowych

Ciasto dyniowe

Forma potrawy: Ciasta

4 żółtka
100 g cukru
50 g panierki (mąki do panierowania, bułki tartej)
skórka starta z połówki cytryny
100 g zmielonych orzechów
200 g świeżej startej dyni
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 ml rumu
4 białka
szczypta soli

Rojak

Forma potrawy: Sałatki, Dania główne


200 g kiełków soi
200 g szpinaku
1 mały ananas
1 ogórek
100 g serka sojowego tofu
2 owoce mango
4 łyżki soku cytrynowego
 
Sos:
200 g smażonych orzeszków ziemnych
5 swieżych czerwonych papryczek chilli
4 łyżki pasty krewetkowej
2 łyżki brązowego cukru
10 łyżek soku cytrynowego
150 ml wody
1 łyżeczka soli

Śledzie w sosie śliwkowym na wigilię

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

8-10 filetów śledziowych
25 dag śliwek węgierek
0,5 szklanki oliwy
sok z połowy cytryny
cukier
10 migdałów lub orzechów laskowych
czarny pieprz
łyżka posiekanego koperku
 

Sałatka kubańska do kurczaka

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki

2 sałaty
4 pomarańcze
1/2 szklanki jogurtu
2-3 łyżki posiekanych orzechów
łyżka soku cytrynowego
cukier puder
 

Piernik przekładany

Forma potrawy: Ciasta

1/2 kg. mąki
szklanka miodu
szklanka cukru
2-3 jaja
ćwierć szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
dwie łyżki zmielonych przypraw do piekarnika
trzy łyżki kakao
łyżka zmielonego cynamonu z goździkami
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki amoniaku (węglanu amonu)
3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze lub otarta skórka z jednej pomarańczy
mleko
masło do posmarowania foremek

Masa:
25 dag masła
dwa żółtka
10 dag czekolady twardej
pół szklanki śmietany
ewentualnie 10 dag orzechów włoskich lub laskowych

Wieniec orzechowy

Forma potrawy: Ciasta

35 dag (2 niepełne szklanki) mąki
20 dag sera białego
8 dag (4 łyżki) cukru pudru
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 żółtko i 1 łyżka mleka do smarowania ciasta
tłuszcz i tarta bułka do formy

Nadzienie:
25 dag orzechów łuskanych
12 dag (6 łyżek) cukru pudru
3 łyżki mleka
1 jajo
zapach migdałowy

Czudu z dynią i orzechami (po dagestańsku)

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

500 g mąki
400 g dyni
1/4 szklanki wyłuskanych orzechów
100 g masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru
sól