MENU
ZWIŃ MENU

Wybierz składnik

lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej

Wybrane składniki

Tarta z twarożkiem i jeżynami

Forma potrawy: Ciasta

500 g swieżych jeżyn lub malin
200 g twarożku homogenizowanego
2 łyżki cukru pudru.

Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 jajo
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
sól
1 łyżka masła do nasmarowania formy

Polewa:
3 łyżki domowej galaretki z porzeczek
1 łyżka koniaku

Serowe ptysie

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Ciasto:
20 dag mąki
4 jajka
60 dag masła
sól

Nadzienie:
60 dag białego sera
1/2 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
szczypta soli selerowej
kieliszek sherry
łyżeczka pasty paprykowej

Knedle ze śliwkami na grysiku

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

ok. 40 dag chudego białego sera
2 łyżki masła
łyżka miodu
sól
otarta skórka z 1 cytryny
3 żółtka
15 dag pełnoziarnistego grysiku pszennego (kaszki mannej)
12 śliwek
3 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 łyżki sezamu
2 łyżki cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu
 

Kukurydza z serem twarogowym

Forma potrawy: Zapiekane

3 szklanki kukurydzy
2 jaja
3 łyżki śmietany
40 dag sera twarogowego
2 łyżki mąki
tymianek
sól
2 cebule (15 dag)
4 łyżki masła
2 łyżki ketchupu
1 łyżka tłuszczu do naczynia

«« « 1 2 3 4