Sałatka z makaronu, tuńczyka i kukurydzy
Forma potrawy: Sałatki
250 g makaronu muszelki
200 g tuńczyka w oleju
1 pęczek szczypiorku
1 czerwona słodka papryka
125 g kukurydzy w puszki
sok z cytryny
3-4 łyżki majonezu
czarny mielony pieprz
sól do smaku
koperek lub pietruszka
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
pół kg. ziemniaków
2 łyżki masła
4 jaja
1/4 szklanki gęstej śmietany
szklanka mąki
sól, pieprz, papryka w proszku
pęczek szczypiorku i natki pietruszki
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia
Ziemniaki nadziewane śledziami
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
8 ziemniaków (dużych)
2 kubki naturalnego jogurtu
1/8 litra kwaśnej śmietany
pęczek kopru
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
6 wymoczonych filetów śledziowych matiesów
2 czerwone papryki
sól, pieprz, pieprz cayenne
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
4 czarki ugotowanego ryżu
1 filet z łososia
2 jaja
5-6 łodyżek szczypiorku lub dymki
łyżka sosu sojowego
szczypta pieprzu
2 łyżki oleju do smażenia
Forma potrawy: Sałatki
1 kapusta
czarna rzodkiew
marchewka
szklanka gęstej śmietany
3/4 szklanki rozkruszonego twarogu
pół pęczka posiekanego szczypiorku
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
25 dag twarogu
1 jajko
szczypiorek
natka pietruszki
1-2 łyżeczki śmietany
szczypta soli
Do podania z:
chlebem
lub bułkami
Forma potrawy: Sałatki
2 kubki jogurtu naturalnego
2 roztarte ząbki czosnku
łyżka octu
sól
3 duże pęczki rzodkiewek
posiekany szczypiorek
Forma potrawy: Zapiekane
50 dag ziemniaków
30 dag mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki parmezanu
2 szklanki śmietany
1 łyżka masła do wysmarowania formy
sól
pieprz