Sałatka makaronowa z sosem paprykowym
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
50 dag makaronu
sól, pieprz, słodka papryka
słoik (ok. 720 ml) łagodnej papryki w zalewie
4-5 obranych ząbków czosnku
1-2 strączki papryki chilli
5 dag migdałów
7 łyżek oliwy
Marynowane chilli z jarzynami po meksykańsku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
250 g papryczek chilli
4 marchewki
30 małych białych cebulek
3 małe cukinie
250 g małych pieczarek
6 ząbków czosnku
1 gałązka tymianku
1 gałązka majeranku
5 liści laurowych
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
2 łyżeczki oregano
500 ml białego octu winnego
125 ml oleju
180 ml wody
Papryczki chilli nadziewane serem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
6 papryczek chilli (odmiana duża)
2 łyżeczki białego octu winnego
3 duże dojrzałe pomidory
1/4 małej cebulki
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
400 g żółtego sera (najlepiej cheddar)
3 jaja
60 g mąki
sól
olej do smażenia
Forma potrawy: Sosy, Inne potrawy
30 świeżych papryczek chilli
4 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pasty krewetkowej
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru
8 łyżek soku cytrynowego
sól
Papryczki chilli nadziewane tuńczykiem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
6 papryczek chilli (odmiana duża)
1 czerwona cebula
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżka oleju
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki oregano
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu, sól
80 ml wody
Nadzienie:
2 kartofle
1 puszka (200 g) tuńczyka
1 biała cebula
1 łyżka soku z cytryny
120 ml majonezu
1 łyżka czerwonego octu winnego
sól i pieprz
Meksykański placek kukurydziany z mięsem
Forma potrawy: Zapiekane
30 dag chudej wieprzowiny b/k
półtora litra wody
2 ząbki czosnku
1/4 cebuli
1,2 kg swieżych ziaren kukurydzy
9 dag stopionego masła
20 dag smalcu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
4,5 dag mąki
Sos mole:
12 papryczek chilli
6 ząbków czosnku
6 goździków
2 pomidory
1/4 cebuli
1 łyżeczka pieprzu
po 1 gałązce tymianku i majeranku
250 ml bulionu z kury
120 ml wody
1 łyżka oleju
sól
masło do smarowania
Sałatka:
pomidory
awokado
zielona sałata
Forma potrawy: Dania główne
80 dag wieprzowiny bez kości
2 łyżki smalcu
3 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
4 zielone pomidory
1 łyżka mąki
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka oregano
pół łyżeczki kminku
750 ml gorącej wody
sól
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1 dynia
2 cebule
kilka ząbków czosnku – do smaku
500 g pomidorów
1 kolba kukurydzy
200 g czarnej fasoli
1/2–3/4 litra bulionu warzywnego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
2 strąki papryki chili
sproszkowane chili
papryka
sól
1/8 l czerwonego wina
150 g startego sera pecorino (lub parmezanu)
olej słonecznikowy