Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane, potrawa wegetariańska
1 dynia
2 cebule
kilka ząbków czosnku – do smaku
500 g pomidorów
1 kolba kukurydzy
200 g czarnej fasoli
1/2–3/4 litra bulionu warzywnego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
2 strąki papryki chili
sproszkowane chili
papryka
sól
1/8 l czerwonego wina
150 g startego sera pecorino (lub parmezanu)
olej słonecznikowy
Fasolę moczyć w wodzie przez 12 godz. Wodę odlać, a fasolę dokładnie przepłukać. Włożyć do dużego garnka, zalać bulionem, dodać curry i gotować do miękkości od jednej do półtorej godziny.
W międzyczasie cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ziarna kukurydzy wyłuskać z kolby i opłukać.
Dynię umyć, podzielić na ćwiartki, usunąć pestki. Ćwiartki dyni ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec ok. 30 min w temperaturze 220°C.
Cebule i czosnek zeszklić na oleju. Dodać przyprawy, krótko podsmażyć. Wlać wino, zagotować. Dodać pomidory i kukurydzę, wszystko razem dusić ok. 15 min na małym ogniu.
Warzywa z przyprawami ostrożnie wymieszać z ugotowaną fasolą, gotować jeszcze przez 15 min, w razie potrzeby doprawić do smaku.
Tak przygotowanym chili napełnić ćwiartki dyni, posypać tartym serem i zapiekać ok. 10 min.
Forma potrawy: Dania główne
500 g dyni
1 biała cebula
2 łyżki oleju sezamowego
1 czerwona papryczka chili
1/2 łyżeczki przyprawy chili
sól
Do podania:
ryż lub pieczywo
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
30 dag spaghetti
10 dag zielonych oliwek
4 strąki chili
4 dag czarnych oliwek
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
Forma potrawy: Zupy
2 cebule
1 ząbek czosnku
30 g masła
1 kg miąższu dyni
1 litr bulionu warzywnego
1 świeża papryczka chili
50 g świeżego imbiru
250 g śmietany
sól, pieprz
200 g kremówki
6 oliwek nadziewanych papryką
cynamon
Sos Tajski z orzeszków ziemnych
Forma potrawy: Sosy
4 łyżki masła z orzeszków ziemnych
200 ml mleka kokosowego
chili w proszku
sól
pieprz