Zobacz wszystkie przepisy z jabłkami
Francuskie naleśniki z jabłkami
Forma potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje, Śniadania
Na 12 sztuk:
Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 żółtko
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej gazowanej
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka cukru, sól
sklarowane masło do smażenia
Farsz:
3 jabłka (najlepiej antonówki)
1 łyżka masła
2 łyżki soku cytrynowego
50 g rodzynków
50 g cukru
Sos:
100 g cukru brązowego
80 g masła
50 ml śmietany kremówki
60 ml rumu
Forma potrawy: Śniadania
5 dag kaszy manny
10 dag sera twarogowego
10 dag jabłek
4 jaja
5 dag cukru pudru
sól
cynamon
Forma potrawy: Dania rybne, Kolacje, Śniadania
8 filetów śledziowych z zalewy
cytryna
2 łyżki oleju
pieprz
Sos:
2 szklanki śmietany 18 proc.
3 cebule
3 ogórki konserwowe
2 kwaśne, duże jabłka
pęczek szczypiorku
łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
sól
pieprz czarny do smaku
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
25 dag twarogu
2 jajka
1 łyżka startego chrzanu
1 jabłko
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
pęczek rzodkiewek
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje, Śniadania
6 śledzi
0,5 litra śmietany
mały słoik grzybków marynowanych
cebula
2-3 jajka na twardo
2-3 jabłka
kilka ogórków kiszonych lub konserwowych
sól
pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
1 pomarańcza
2 jabłka
3 łyżki majonezu
6 łyżek śmietany
łyżka tartego chrzanu
cebula
4 łyżki gęsiego smalcu
4 płaty pieczeni wołowej (rostbefu)
4 duże kromki bułki pszennej
sól
cukier
pieprz