MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z czosnkiem

Składnik czosnek został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Sałatka z buraków, fasoli i jabłek

Forma potrawy: Sałatki

4 średnie buraczki
3 jabłka
puszka białej fasoli
2-3 jajka na twardo
2-3 ząbki czosnku
majonez, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

Sałatki z czosnku » zobacz przepis

Sałatka z gruszek

Forma potrawy: Sałatki

od 5 do 7 gruszek
5 cebul
2 marchewki
śmietana
czosnek
ser
majonez

Sałatki z czosnku » zobacz przepis

Sałatka ziemniaczana z oliwkami

Forma potrawy: Sałatki

kg ziemniaków
20 dag kiełbasy czosnkowej
10 dag owczego sera
1 czerowna papryka
1 pęczek dymki
2-3 ząbki czosnku
15 dag jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek
10 czarnych oliwek
5 zielonych oliwek
sól, pieprz
świeża bazylia

Sałatki z czosnku » zobacz przepis

Egerska surówka z cukinii

Forma potrawy: Sałatki

250–300 g cukinii (najlepiej młode, nie dłuższe niż 20–25 cm)
3–4 pomidory
1–2 strąki zielonej papryki

Zaprawa:
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżki octu winnego
1–2 ząbki czosnku, sól

Sałatki z czosnku » zobacz przepis

Sałatka nicejska (z bobem)

Forma potrawy: Sałatki

 
15 dag młodego bobu
2 jajka
papryka
pomidor
ogórek zielony
czarne oliwki
młoda cebula
filety z anchois (niekoniecznie)
zielona pietruszka
 
Sos vinaigrette:
sól
sok cytrynowy
oliwa
czosnek
pieprz
 

Sałatki z czosnku » zobacz przepis

Sałatka z cukinii lub brokułów

Forma potrawy: Sałatki

1 kg cukinii lub brokułów
400 g pomidorów
szklanka majonezu
6 ząbków czosnku
4 jaja ugotowane na twardo
3 cebule
2 jabłka
1 łyżka musztardy
sok z cytryny
4 łyżki siekanej natki pietruszki
cukier
pieprz i sól do smaku

Do podania:
pieczywo

Sałatki z czosnku » zobacz przepis

Sałatka z porów i pomidorów

Forma potrawy: Sałatki

4 pomidory
1 sałata
2 pory
2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki
bazylia

Sos:
2 łyżki octu
6-8 łyżek oliwy lub oleju
pół łyżeczki musztardy
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz
roztarty ząbek czosnku

Sałatki z czosnku » zobacz przepis

Sałatka sylwestrowa

Forma potrawy: Sałatki

Papryka czerwona
Cebula
4 plastry żółtego sera
12 oliwek czarnych
1 ½ szklanki kapusty pekińskiej
Szklanka ryżu ugotowanego
8 plastrów szynki konserwowej
4 pieczarki surowe
Pół puszki kukurydzy
Kechup (2 łyżki)
Majonez (1 łyżka)
Sól kuchenna
Pieprz czarny
1 łyżeczka suchego oregano
Curry w proszku
Oliwa z oliwek (około 1 łyżki)
Ocet biały winny (około 1 łyżki)
Chili w proszku
Czosnek w proszku
2 ogórki konserwowe

Sałatki z czosnku » zobacz przepis