MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka marchewkowo-jajeczna

Forma potrawy: Sałatka

 
1 część marchewki
1 część jaj na twardo
1/2 części jabłek
majonez
 

Sałatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym

Forma potrawy: Sałatka


4 śliwki
2 kwaśne jabłka
2 banany
2 gruszki
1 pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
 
Sos majonezowo-imbirowy:
100 g majonezu
25 ml koniaku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
biały pieprz

Sałatka z groszku i mandarynek

Forma potrawy: Sałatka

20 dag zielonego groszku lub groszku konserwowego z puszki
6 mandarynek
4 plastry szynki
4 łyżki majonezu
cukier
sól

Sałatka z porów i jajek

Forma potrawy: Sałatka

2 pory
3 jaja
ogórek konserwowy
pół pęczka natki pietruszki
mały słoik majonezu
musztarda
sól
pieprz

Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków

Forma potrawy: Sałatka

12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu

Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka

Sałatka z kabaczka

Forma potrawy: Sałatka

1 kg kabaczków
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki śmietany
2 pomidory
pęczek koperku
cukier, sól

Sałatka pieczarkowa z szynką i oliwkami

Forma potrawy: Sałatka

1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
2 duże plastry szynki
2 duże jabłka winne
3 ogórki kwaszone
10 czarnych oliwek
1 mały słoik majonezu
sok z połówki cytryny
sól, pieprz

Sałatka rosyjska

Forma potrawy: Sałatka

0,5 kg ugotowanych ziemniaków
0,25 kg ugotowanej fasolki
4-6 ugotowanych marchewek
10 dag ugotowanej drobnej białej fasoli
szklanka ugotowanego zielonego groszku
2 łyżki octu
2 łyżki oliwy lub oleju
sól, pieprz
2-4 łyżki posiekanych kwaszonych ogórków
1-2 łyżki posiekanych grzybków w occie
3-4 łyżki posiekanej zieleniny
2-3 jaja na twardo
1,5 szklanki majonezu