MENU
ZWIŃ MENU

Pory zapiekane w beszamelu

Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje, potrawa wegetariańska

Składniki

80 dag porów
2 łyżki masła
60 g startego parmezanu do posypania
 
Sos beszamelowy:
150 ml śmietanki 12%
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
 
 

Przyrządzanie

 
Pory oczyścić, zielone cześci odciąć, a białe pokroić w kawałki długości 8-10 cm. Dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, osączyć na sicie, podsmażyć na 2 łyżkach masła.
 
Na drugiej patelni z jednej łyżki masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić śmietanką, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gotować na małym ogniu, do czasu aż sos zgęstnieje (około 10 minut).
 
Do sosu można dodać 1-2 żółtka.
 
W naczyniu do zapiekania ułożyć pory, zalać sosem, posypać startym serem.
 
Zapiekać 15-20 min w temp. 200 st. C.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pory zapiekane z żółtym serem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje

4 pory
25 dag żółtego sera
0,25 kostki masła
sól
 

Babka gryczana z sosem z tofu

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

200 g kaszy gryczanej
400 ml wrzącej wody
200 g kartofli
200 g pieczarek
200 g porów
3 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
świeże zioła do przybrania np. rzeżucha lub skiełkowana rzodkiewka
 
Sos:
200 g jedwabistego tofu
100 g białego śmietankowego serka
4 łyżki śmietanki lub jogurtu
1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
2 łyżeczki musztardy
 

Sałatka z porów i oliwek z sosem

Forma potrawy: Sałatki


3 pory (40-50 dag)
12 czarnych oliwek bez pestek
pieprz i sól
 
Sos:
4 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
cukier i sól

Zapiekanka z porami

Forma potrawy: Zapiekane

10 średnich ziemniaków
3-4 ładne pory
łyżka masła
pół szklanki tartego żółtego sera
sól, pieprz, mielona papryka