MENU
ZWIŃ MENU

Makaron cortina

Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki

2 szklanki makaronu
pół szklanki posiekanej cebuli
3 łyżki masła
pół szklanki posiekanych pieczarek
sparzony i obrany pomidor
4 łyżki startego żółtego sera

Przyrządzanie

Makaron należy ugotować. Pomidor przepołowić, usunąć z nich sok i pestki przez lekkie ściśniecie owocu dłonią, następnie posiekać.

Trzy łyżki masła rozgrzać w garnku, wsypać do tego cebulę i pieczarki. Dodać pomidor i sól, smażyć przez minutę, dodać makaron, mieszając dalej smażyć przez 5 min, utrzymując mały ogień. Po zestawieniu z ognia, wsypać 4 łyżki sera, wymieszać.

Makaron przełożyć do naczynia wysmarowanego masłem, małe pomidory schować w makaronie. Bułkę tartą wymieszać z serem, posypać makaron, ułożyć na wierzchu kilka grudek masła, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (190°C), piec 15-20 min lub do zrumienienia.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Spaghetti z kurkami

Forma potrawy: Dania główne

 
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól
 

Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym

Forma potrawy: Dania główne

makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
 

Makaron z cukinią

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

250 g makaronu rurki
1 cukinia
10 dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15 dag boczku
sól
pieprz

Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym

Forma potrawy: Dania główne

15 dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki