MENU
ZWIŃ MENU

Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym

Forma potrawy: Dania główne, czas przygotowania: 20 min.

Składniki

makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
 

Przyrządzanie

Makaron ugotować al dente w wodzie z odrobiną oliwy lub oleju po to aby się nie posklejał.
 
Pierś rozdzielić, opruszyć solą i pieprzem, usmażyć tak jak na kotlety.
 
Sos: ser rozpuścić w śmietanie na niewielkim ogniu, dodać 5-6 drobno pokrojonych listków bazylii i szczyptę oregano, mieszać do czasu uzyskania kremowej konsystencji.
 
Makaron po ugotowaniu odcedzić i pozostawić w garnku. Do garnka wlać połowę przygotowanego sosu i dokładnie wymieszać, tak aby makaron cały się nim pokrył.
 
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie plasterki pod kątem, polać oliwą z oliwek.
 
Ułożyć na półmisku mięso i makaron ale raczej nie mieszać - jak kto woli.
 
Przed podaniem makaron polać odrobiną sosu i ozdobić listkiem bazylii.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pierś z kurczaka pod kołderką

Forma potrawy: Dania główne

pierś z kurczaka
30 - 40 dag pieczarek
2 cebule
śmietana 22%
sól
pieprz

Pierś kurczaka z jabłkami

Forma potrawy: Dania główne

1 pierś kurczaka
2 jabłka
1 płaska łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
1 średnia cebula
sól
pieprz
cukier

Do podania:
ryż

Pierś kurczaka z ryżem lub makaronem

Forma potrawy: Dania główne

2 piersi z kurczaka
łyżka oliwy
mała puszka grzybów w wodzie
pół szklanki słodkiej śmietanki
dużo pieprzu
ugotowany makaron lub ryż

Piersi z kurczaka na kwaśno

Forma potrawy: Dania główne

3 łyżki brandy
3 pieczarki
pierś z kurczaka
kostka warzywna rozpuszczona w niecałej szklance wody
3 łyżki octu winnego
pieprz
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół papryki zielonej
ryż