Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
2 saszetki ryżu brązowego halina
cytryna
2 marchewki
cebula
ząbek czosnku
4 łyżki oleju
30 dag zielonego groszku
2 łyżki siekanych migdałów
4 łyżki tartego sera żółtego (parmezan, gouda)
świeżo zmielony biały pieprz
bazylia do dekoracji
Pomidory faszerowane ryżem i rodzynkami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Kolacje, Śniadania
4 pomidory
15 dag ugotowanego ryżu
1 łyżka rodzynków
1 posiekana cebula
1 łyżka obranych i posiekanych migdałów
2 łyżki masła
szczypta szafranu
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz
Pomidory i papryki nadziewane ryżem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
4 zielone papryki
4 duże pomidory
1 cebula drobno pokrojona
2 łyżki zielonej pietruszki drobno pokrojonej
200 g brązowego ryżu
25 g rodzynków
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
400 ml wrzącej wody
200 ml soku pomidorowego
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 ananas
3 cebulki dymki
1 duża papryczka chilli
mały pęczek szczypiorku
kilka listków kolendry lub pietruszki
1 łyżka oleju
2 łyżki pasty krewetkowej
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
3/4 szklanki ryżu
listki kolendry lub pietruszki do przybrania
Forma potrawy: Ciasta
25 dag ryżu
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 dag margaryny
2 jajka
15 dag cukru
cukier waniliowy
sól
zapach cytrynowy do ciast
tłuszcz i bułka tarta do formy
40 dag truskawek
1 szklanka śmietany
Forma potrawy: Dania główne
1 ananas
15 dag ryżu
2 zielone cebulki dymki
1 czerwona papryczka chilli
pół pęczku szczypiorku
4 gałązki zielonej pietruszki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oleju arachidowego
300 ml wody
listki kolendry do przybrania
Forma potrawy: Dania główne
25 dag ryżu
4 cebulki dymki
25 dag wołowiny
białko
0,5 łyżeczki cukru
2 łyżki sosu sojowego
5 łyżek oleju słonecznikowego
2 łyżki cherry lub białego wytrawnego wina
4 ząbki czosnku
łyżeczka mąki ziemniaczanej
kawałek imbiru lub imbir w proszku
3 listki kapusty pekińskiej
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1 szklanka ryżu
2 cebule
pół szklanki masła
kostka rosołowa
szklanka winogron
0,25 szklanki posiekanych orzechów włoskich
sól, pieprz
Do podania:
sos beszamelowy