MENU
ZWIŃ MENU

Pomidory i papryki nadziewane ryżem

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 20 min.

Składniki

4 zielone papryki
4 duże pomidory
1 cebula drobno pokrojona
2 łyżki zielonej pietruszki drobno pokrojonej
200 g brązowego ryżu
25 g rodzynków
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
400 ml wrzącej wody
200 ml soku pomidorowego
sól, pieprz

Przyrządzanie

Papryki i pomidory umyć, osuszyć. Z pomidorów ściąć wierzchołki i wyjąć miąższ. Z papryk odciąć nasadę razem z szypułką, usunąć nasiona, wypłukać.
 
Zachować miąższ z pomidorów oraz ścięte wierzchołki pomidorów i papryk.
 
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, włożyć cebule, smażyć 3-4 minuty, aż będzie szklista. Dodać ryż, miąższ z pomidorów, zieloną pietruszkę, sól, pieprz, ziele angielskie i 400 ml wody. Gotować na małym ogniu 20 minut. Dodać rodzynki. Wymieszać.
 
Przygotowane pomidory i papryki napełnić ryżem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, przykryć odciętymi wierzchołkami. Polać sokiem pomidorowym wymieszanym z dwoma łyżkami oliwy. Przykryć folią aluminiową. Piec przez 45-50 minut w temperaturze 180 st. C.
 
Można podawać na gorąco lub zimne.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pomidory faszerowane ryżem i rodzynkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Kolacje, Śniadania

4 pomidory
15 dag ugotowanego ryżu
1 łyżka rodzynków
1 posiekana cebula
1 łyżka obranych i posiekanych migdałów
2 łyżki masła
szczypta szafranu
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz

Leczo węgierskie

Forma potrawy: Dania główne

30 dag papryki czerwonej
30 dag kiełbasy zwyczajnej
3 średnie cebule
30 dag pomidorów
4 łyżki oleju roślinnego
mała ostra zielona papryczka
sól, vegeta
świeżo zmielony czarny pieprz

Sałatka hiszpańska

Forma potrawy: Sałatki

2 czerwone papryki
2 pomidory
20 zielonych oliwek
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól i pieprz

Kurczak z oliwkami i papryką po grecku

Forma potrawy: Dania główne

1 kurczak
4 czerwone papryki
25 dag czarnych oliwek
3 pomidory
2 cebule
250 ml czerwonego wina
375 ml oliwy
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz