MENU
ZWIŃ MENU

Puchar z melona

Forma potrawy: Deser

2 dojrzałe, słodkie melony
10 dag słodkich migdałów
100 ml (wina) madery lub porto
4 gałązki świeżej mięty

Surówka z melona i poziomek

Forma potrawy: Sałatka

40 dag melona
20 dag poziomek
1 i 1/3 szklanki śmietanki
cukier

Mango daiquiri

Forma potrawy: Napój, Drink lub koktajl alkoholowy

1 dojrzały owoc mango (lub banana/papai/melona)
60 g lekkiego rumu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki kruszonego lodu
do przybrania listek cytryny
kawałek owocu mango
świeże kwiaty
kruszony lod

Letnia sałatka z arbuzem i melonem

Forma potrawy: Sałatka, Deser

1/2 arbuza
1/2 melona
5 brzoskwiń
3 gruszki
200 g czarnych winogron
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
75 ml brandy

Melon lub arbuz z mozarellą

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Sałatka

1 melon (lub arbuz)
2 kulki (po ok. 120 g) mozzarelli
4 plastry szynki (najlepiej włoskiej)
50 g rukoli
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżka cukru
1 łyżka ziarnistej musztardy
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej mięty

Konfitury z melona

Forma potrawy: Przetwór

1 kg melona + 1 Melon
sok z cytryny
rum
1/2 kg cukru

Chutney z mango

Forma potrawy: Sos, Przetwór

1 średniej wielkości melon
1 średniej wielkości mango
2 duże suszone papryczki chilli
100 ml (1 dl) octu winnego
4 ząbki czosnku
25 g świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
25 g siekanych migdałów
200 g brązowego cukru
100 g rodzynek
sól do smaku

Sałatka ze schabem i melonem

Forma potrawy: Sałatka, Kolacja

25 dag makaronu w kokardki
3-4 marchewki
20 dag melona
główka sałaty
10 dag wędzonego schabu
2 łyżki pestek dyni
15 dag jogurtu
2 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny