MENU
ZWIŃ MENU

Boczniaki w sosie cytrynowo-czosnkowym

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka

600 g boczniaków
6 łyżek oleju
4 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Sałatka z boczniaka

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Sałatka

30 - 40 dag boczniaka
2 - 3 cebule
szczypiorek
pieprz

Zupa z boczniaków i warzyw

Forma potrawy: Zupa

75 dag boczniaków 
seler 
3 cebule 
3 marchewki 
2 pietruszki 
puszka zielonego groszku 
czubata łyżka mąki kartoflanej 
kawałek (4-5 cm) świeżego korzenia imbiru lub 1-2 łyżek sproszkowanego 
2 litry bulionu drobiowego (może być z kostki) 
sos sojowy 
natka pietruszki 
sól 
pieprz 
oliwa lub olej do smażenia

Zapiekane grzyby

Forma potrawy: Zapiekane

80 dag grzybów
3 dag tłuszczu
5 dag cebuli
sól
pieprz
1/8 l śmietany
4-6 dag sera tylżyckiego
2 dag masła
2 dag tartej bułki

Gulasz z grzybów

Forma potrawy: Danie główne

75 dag grzybów
25 dag papryki
15 dag pomidorów
10 dag cebuli
5 dag słoniny lub oleju
sól, pieprz
zielenina

Grzyby panierowane

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka

15 dag grzybów suszonych (lub 50 dag świeżych)
5 dag mąki
2 szklanki mleka
2 jaja
7 dag bułki tartej
1/4 szklanki oleju
sól, pieprz

Kotlety z grzybów

Forma potrawy: Danie główne

50 dag grzybów
10 dag czerstwej bułki
5 dag cebuli
2 jajka
8 dag oleju
10 dag bułki tartej
sól, pieprz
zielenina

Ostra zupa krewetkowa

Forma potrawy: Zupa

250 g krewetek
1 łodyżka trawki cytrynowej lub 1/2 łyżeczki utartej skórki cytrynowej
2 listki limu (można pominąć)
3-4 małe boczniaki
2 łyżki sosu rybnego
1/2 szklanki soku z limu lub cytryny
mały kawałek imbiru (lub 1/2 łyżki utartego)
10 listków kolendry lub pietruszki
1 cebula dymka
2 czerwone papryczki chilli
1 szklanka mleka kokosowego
3 szklanki wody

Do przybrania:
listki świeżej kolendry lub pietruszki