Zobacz wszystkie przepisy z gruszkami
1 kg gruszek
25 dag mąki
margaryna do pieczenia
4 żółtka
1 białko
0,5 szklanki cukru pudru
kieliszek koniaku lub wódki
5 dag orzechów włoskich
2,5 dag rodzynek
sól
Niekoniecznie:
bita śmietana
Forma potrawy: Desery
3 gruszki
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki białego wina
bita śmietana i starta czekolada (niekoniecznie)
Gruszki w czekoladzie z lodami
Forma potrawy: Desery
Ilość na 6 porcji:
gruszki z kompotu lub świeże
lody waniliowe
180g gorzkiej czekolady
pół szklanki wody
łyżka stołowa ciemnego rumu
łyżeczka brandy
płatki migdałów (niekoniecznie)
Forma potrawy: Desery, Przetwory
0,4 kg gruszek
1 kg jabłek słodko-kwaśnych
0,6 - 0,7 kg cukru kryształ
szczypta cukru waniliowego
250 g dojrzałych gruszek
łyżeczka cukru pudru
20 ml rumu
Forma potrawy: Desery
4 gruszki
łyżka soku malinowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynków
łyżka miodu
1/2 łyżeczki imbiru
sok z cytryny
Gruszki w sosie mleczno-kakaowym
Forma potrawy: Desery
pół kilograma gruszek
6-8 dag cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
2 dag mąki ziemniaczanej
1-2 dag kakao
2 żółtka
Forma potrawy: Desery, Dania na grilla
4 półówki gruszek
1/2 opakowania miękkiego sera
ser topiony
2 łyżki posiekanej zieleniny
sól, pieprz