MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z pieczarkami

Składnik pieczarki został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Łosoś w sosie ziołowym po francusku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

Jeden łosoś o wadze ok. 2 kg
600 g małych pieczarek
2 łyżki masła
sól, pieprz, szczypiorek

Do przybrania:
listki zielonej pietruszki
listki tymianku


Court bouillon:
400 ml białego wytrawnego wina
1 obrana i umyta marchewka
1 duża cebula, obrana i naszpikowana 3 goździkami
1 bouquet garni
sól, pieprz

Sos:
125 ml białego wytrawnego wina
125 ml śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanej mieszaniny szczypiorku, tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz

Dania rybne z pieczarek » zobacz przepis

Filety z dorsza zapiekane z serem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

80 dag filetów z dorsza
10 dag utartego ostrego sera
kieliszek wytrawnego wina
20 dag świeżej śmietany
wywar z włoszczyzny
15 dag pieczarek
odrobina masła
pieprz
sól

Dania rybne z pieczarek » zobacz przepis

Ryba z kasztanami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

4 filety rybne równej wielkości
10 pieczarek
10 obranych kasztanów jadalnych
sól
5-6 liści sałaty do przybrania

Marynata:
50 ml wódki
4 łyżki sosu sojowego

Sos:
marynata pozostała po marynowaniu ryby
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
1 cebula

Dania rybne z pieczarek » zobacz przepis

Pikantna zupa z dorsza

Forma potrawy: Zupy, Dania rybne

1,2 kg filetów z dorsza
4 średnie cebule
3 strąki papryki
25 dag pieczarek
6 suszonych grzybów
3 łyżki oleju sojowego
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

przyprawy do smaku:
sól
pieprz ziołowy i naturalny
curry
przyprawa do zup

Dania rybne z pieczarek » zobacz przepis

Karp po francusku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg karpia
10 dag porów
10 dag pieczarek
5 dag masła
sok z cytryny
10 g cukru
3 dag mąki pszennej
75 ml białego wina
sól, pieprz
goździki
zielenina

Dania rybne z pieczarek » zobacz przepis

Filety z mintaja pieczone w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

4 filety z mintaja
4 pomidory bez skórki
2 drobno posiekane cebule
25 dag obranych pokrojonych w plastry pieczarek
3 jajka
szklanka wytrawnego białego wina
3/4 szklanki śmietany
masło do posmarowania formy
sól, pieprz

Dania rybne z pieczarek » zobacz przepis

Dorsz zapiekany z boczkiem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

4 filety z dorsza, każdy o wadze 200 g.
cebula
50 g. pieczarek
pęczek natki
2 łyżki masła
2 szczypty pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 szczypty suszonego tymianku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
listek laurowy
1/2 litra mleka
4 cienkie plastry boczku
3 łyżki bułki tartej

Dania rybne z pieczarek » zobacz przepis

Węgorz z cytryną

Forma potrawy: Dania rybne

1 kg świeżego węgorza
2 cytryny
3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
100 g pieczarek
szklanka śmietany
łyżka masła
sól, pieprz
cukier

Dania rybne z pieczarek » zobacz przepis