Zobacz wszystkie przepisy z jajkami
Dynia zapiekana w sosie beszamelowym
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1,20 kg dyni
1 kostka bulionu z drobiu
sól
30 g sera szwajcarskiego lub trapistów
Sos beszamelowy:
40 g masła lub margaryny
40 g mąki
1/3–1/2 litra mleka
sól
1–2 żółtka lub 1 jajo
1 kostka przyprawy do zup
Brokuły w cieście z sosem jogurtowym
Forma potrawy: Dania główne
50 dag brokułów
50 dag pieczarek
50 dag marchwi
12 czubatych łyżek mąki (28 dag)
2 pojemniki (ok. 40 dag) chudego jogurtu naturalnego
1 żółtko
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
po 1/ 2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
sól
biały pieprz
4 szklanki oleju do smażenia
natka pietruszki do dekoracji
Forma potrawy: Dania główne
1200 g wołowiny z kością
2 listki laurowe
40 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka, por)
10 dag cebuli
sól, pieprz
4 łyżki posiekanej zieleniny
1 białko
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
80 dag mintaja (morszczuka, halibuta)
2 duże cebule czerwone
2 łyżki mąki
łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki oleju
łyżka masła
szklanka śmietany
jajo
po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii, tymianku, i startego rozmarynu
natka pietruszki lub koperek
szczypta cukru
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
25 dag ryżu
1/2 l wywaru z drobiu
50 dag marchwi
100 ml śmietany
żółtko
5 dag rodzynków
15 dag sera twarogowego
sól, pieprz
cukier do smaku
Kieszonki z indyka nadziewane pieczarkami
Forma potrawy: Dania główne
słoik pieczarek w zalewie naturalnej
4 filety z piersi indyka
4 łyżki oleju
pęczek zielonej pietruszki
4 plastry ananasa
4 plastry żółtego sera
1 jajko
tarta bułka, sól, pieprz
Kulebiak - pieróg z farszem z kapusty i grzybów
Forma potrawy: Dania główne
2 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży
2 żółtka
8 dag (1/3kostki) masła roślinnego
szczypta soli, szczypta utartej gałki muszkatałowej
1/2 szklanki ciepłego mleka
Farsz:
5 dag suszonych grzybków
0,5 kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
łyżka oleju, 2 jajka
sól, pieprz, kminek
tłuszcz do wysmarowania formy
Forma potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje
Na ciasto:
30 dag mąki
3 dag masła
około 1 i 1/2 szklanki wody
1 jajko
sól
Nadzienie:
50 dag jędrnych truskawek średniej wielkości
4 dag masła lub margaryny do polania
2 dag tartej bułki
6 dag cukru pudru