Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska
2 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży
2 żółtka
8 dag (1/3kostki) masła roślinnego
szczypta soli, szczypta utartej gałki muszkatałowej
1/2 szklanki ciepłego mleka
Farsz:
5 dag suszonych grzybków
0,5 kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
łyżka oleju, 2 jajka
sól, pieprz, kminek
tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowujemy ciasto - pokruszone drożdże rozprowadzamy w łyżce mleka z dodatkiem dużej szczypty cukru.
Pozostałe składniki ciasta przekładamy do miksera, dodajemy podrośnięte drożdże, wyrabiamy przez 3 minuty na jednolite, gładkie ciasto, następnie wykładamy na lekko posypaną mąką stolnicę, przykrywamy ściereczką i trzymamy w cieple do wyrośnięcia.
Przygotowanie farszu - Namoczone wcześniej i ugotowane w wodzie w której się moczyły, grzyby osączamy i drobno siekamy. Kapustę gotujemy, gdy będzie prawie miękka również odsączamy z wody i siekamy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy grzyby, kapustę i przez chwilę smażymy, cały czas mieszając, aż składniki nabiorą odpowiedniej konsystencji. Następnie zestawiamy z ognia do przestudzenia, dodajemy jajko, żółtko, przyprawy.
Farsz powinien być lekko pikantny, o wyrażnym smaku. Wąską, długą blachę smarujemy tłuszczem. Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami w kształt prostokąta, na środku ciasta układamy, formując wałek, przygotowany ciepły farsz, następnie brzegi ciasta zlepiamy w ozdobny grzebień i przekładamy ostrożnie do przygotowanej formy.
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kminkiem i wstawiamy na 35-40 min do nagrzanego do temp. 160C piekarnika. Upieczony gorący pieróg kroimy w zgrabne porcje i podajemy jako dodatek do filiżanki czerwonego barszczu.
Forma potrawy: Zapiekane, Desery, Inne potrawy
4 kwaśne jabłka
200 g sera brie
3 jaja
3 łyżki śmietanki 30%
3 łyżki mleka
sok z 1 cytryny
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka cukru
2 łyżki białego wytrawnego wina
sól, biały pieprz
masło do posmarowania formy
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Dania rybne, Kolacje, Śniadania
8 dużych, twardych pomidorów
puszka anchois
10 dag żółtego sera (typu cheddar)
4 łyżki tartego sera (typu parmezan)
miękisz z 2-3 kromek białego chleba
3 łyżki masła
1-2 ząbki czosnku
szczypta bazylii i oregano
sól, pieprz
4 łyżki tartej bułki
Forma potrawy: Desery
400 g ugotowanych i obranych ze skórek kasztanów jadalnych
100 g masła
6 jaj (rozdzielonych)
50 g tartej bułki
50 ml śmietany
1 łyżeczka cukru
sól
Forma potrawy: Ciasta
Rozczyn:
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
1 szklanka letniego mleka
Ciasto:
1 jajko
2 żółtka
25 dag mąki
szczypta soli
3-4 łyżeczki śmietany
7 dag margaryny
Nadzienie:
1/2 kg pieczarek surowych
1/2 kg kiszonej kapusty
olej
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz