Zobacz wszystkie przepisy z czosnkiem
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
1 kg dorsza lub mintaja
po łyżeczce mielonych lub utłuczonych: pieprzu i kminku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 utłuczone goździki
sok z cytryny
sól
cukier do smaku
5 ząbków czosnku
olej lub oliwa
Cukinia z warzywnym nadzieniem
Forma potrawy: Zapiekane
4 średnie cukinie lub małe kabaczki
4 łyżki startego żółtego sera
Farsz:
2 cebule, 2 ząbki czosnku
3 strągi papryki(2 czerwone i żółta)
4 pomidory
łyżka bułki tartej, 4 łyżki oleju, łyżka ziół prowansalskich
kilka listków bazylii, pieprz mielony, sól
Meksykański placek kukurydziany z mięsem
Forma potrawy: Zapiekane
30 dag chudej wieprzowiny b/k
półtora litra wody
2 ząbki czosnku
1/4 cebuli
1,2 kg swieżych ziaren kukurydzy
9 dag stopionego masła
20 dag smalcu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
4,5 dag mąki
Sos mole:
12 papryczek chilli
6 ząbków czosnku
6 goździków
2 pomidory
1/4 cebuli
1 łyżeczka pieprzu
po 1 gałązce tymianku i majeranku
250 ml bulionu z kury
120 ml wody
1 łyżka oleju
sól
masło do smarowania
Sałatka:
pomidory
awokado
zielona sałata
Zapiekanka z pieczarek po prowansalsku
Forma potrawy: Zapiekane
750 g pieczarek
1,5 kg pomidorów
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki zieleniny
2 cebule
tymianek
bazylia
150 g tartego sera żółtego
100 g masła
oliwa
sól, pieprz
Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem
Forma potrawy: Zapiekane
70 dkg ziemniaków
4 pomidory
4 jajka na twardo
dymka
15 dkg żółtego sera
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Bakłażan zapiekany z pomidorami
Forma potrawy: Zapiekane, Kolacje
1 bakłażan
pomidory - zależnie od wielkości bakłażana
ser żółty
czosnek
bazylia
estragon
sól, pieprz
Rogaliki zapiekane z serem camembert
Forma potrawy: Zapiekane
4 rogaliki francuskie
25 g masła
1/4 cebuli
1 ząbek czosnku
4 pieczarki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
200g sera camembert
pieprz
sól
Forma potrawy: Zapiekane
50 dag ziemniaków
30 dag mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki parmezanu
2 szklanki śmietany
1 łyżka masła do wysmarowania formy
sól
pieprz