Zobacz wszystkie przepisy z oliwą
Forma potrawy: Sałatki, Dania rybne
50 dag śledzi solonych
10 dag cebuli
8 dag ogórków kwaszonych
8 dag ugotowanej marchewki
natka pietruszki
150 ml wody
80 ml octu
20 ml oliwy
musztarda
ziele angielskie
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
430 g białej fasoli konserwowej
430 g czerwonej fasoli konserwowej
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 duża cytryna
30 ml oliwy z oliwek
30 g świeżego, drobno posiekanego tymianku
225 g pomidorów konserwowych
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Do podania:
świeże pieczywo
Forma potrawy: Sałatki
2 grejpfruty: biały i czerwony
1 mała cytryna
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy
6 plastrów wędzonego łososia
kilka gałązek kolendry
Forma potrawy: Sałatki
4 pomidory
1 sałata
2 pory
2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki
bazylia
Sos:
2 łyżki octu
6-8 łyżek oliwy lub oleju
pół łyżeczki musztardy
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz
roztarty ząbek czosnku
Forma potrawy: Sałatki
1 wędzony pstrąg
15 dag pieczarek
5 dag szpinaku (może być mrożony)
1 łyżka oliwy
pęczek szczypiorku do przybrania
Forma potrawy: Sałatki
1,5 kg pomarańczy
25 dag czarnych oliwek
2 główki czosnku
sól, czarny pieprz
papryka mielona słodka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kolendry mielonej
2 zielone cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki
Forma potrawy: Sałatki
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
0,25 kg ugotowanej fasolki
4-6 ugotowanych marchewek
10 dag ugotowanej drobnej białej fasoli
szklanka ugotowanego zielonego groszku
2 łyżki octu
2 łyżki oliwy lub oleju
sól, pieprz
2-4 łyżki posiekanych kwaszonych ogórków
1-2 łyżki posiekanych grzybków w occie
3-4 łyżki posiekanej zieleniny
2-3 jaja na twardo
1,5 szklanki majonezu
Sałatka pomidorowa z kokardkami
Forma potrawy: Sałatki
4 pomidory
20 dag makaronu kokardki
20 dag wędzonej makreli
mała puszka groszku
0,5 pęczka koperku
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz