MENU
ZWIŃ MENU

Krewetki w śmietanie i majonezie

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Kolacja


mrożone krewetki
kwaśna gęsta śmietana
1-2 łyżki majonezu
świeży koper
keczup lub sos chilli
pieprz cytrynowy lub pieprz i cytryna

Grzanki z krewetkami i serem

Forma potrawy: Zapiekane, Danie rybne

200 g mrożonych krewetek
40 g masła
2 małe cebule
4 pomidory
5 łyżek śmietany
4 kromki białego chleba z formy
4 liście sałaty
4 grube plastry sera wilstermarsch lub goudy
sól, pieprz

Do podania:
piwo

Krewetki z imbirem

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Danie na grilla

15 dużych krewetek (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
1 łyżka posiekanej białej części dymki
2 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
125 ml wody
sól, sos tabasco

Ostra zupa krewetkowa

Forma potrawy: Zupa

250 g krewetek
1 łodyżka trawki cytrynowej lub 1/2 łyżeczki utartej skórki cytrynowej
2 listki limu (można pominąć)
3-4 małe boczniaki
2 łyżki sosu rybnego
1/2 szklanki soku z limu lub cytryny
mały kawałek imbiru (lub 1/2 łyżki utartego)
10 listków kolendry lub pietruszki
1 cebula dymka
2 czerwone papryczki chilli
1 szklanka mleka kokosowego
3 szklanki wody

Do przybrania:
listki świeżej kolendry lub pietruszki

Sałatka z krewetek i ananasów

Forma potrawy: Sałatka

ilość wg. smaku:
krewetki
ananas z puszki
majonez
śmietana
sos tabasco
pieprz, sól

Avocado z krewetkami

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Danie rybne

2 owoce avocado
300 g mrożonych (lub z puszki) krewetek
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1/2 cytryny
25 ml brandy lub whisky
1 łyżka pokrojonego koperku
sól, biały pieprz
sos worcestershire lub sos tabasco

Szaszłyczki krewetkowe

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka

30 dużych krewetek (mrożonych lub świeżych)
3 mandarynki
2 świeże brzoskwinie
1 grejpfrut malinowy

Galaretka:
250 ml białego wytrawnego wina
2 łyżeczki żelatyny

Zupa krem z krewetek

Forma potrawy: Zupa

500 g świeżych krewetek
1 mała cebula
45 g mąki
30 g masła
100 ml wina
100 ml śmietanki
1 łyżka przecieru pomidorowego

Bulion krewetkowo-rybny:
250 g ryby
skorupki z krewetek
1 mała cebula
1 łodyga selera
1,2 litra wody
sól, pieprz
skórka z cytryny