MENU
ZWIŃ MENU

Ryż w pięciu ziołach

Forma potrawy: Danie główne

225g ryżu
sól
50g masła
2 łyżki szczypiorku, posiekanego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka posiekanej mięty
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do przybrania:
gałązki mięty i tymianku

Konfitury agrestowe z ziołami

Forma potrawy: Przetwór

1,5 kg agrestu białego
0,5 kg cukru żelującego
liście świeżej bazylii
liście oregano
liście rozmarynu
liście mięty
odrobina pieprzu

Cukinia z mikrofalówki

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Inna potrawa

1 Cukinia
4-5 ziemniaków
zioła prowansalskie
lub oregano
lub pieprz
lub chili

Sos winegret z ziołami

Forma potrawy: Sos

15 łyżek oliwy
7 łyżek octu winnego
6 ząbków czosnku
1 łyżka oregano
1 łyżka tymianku lub bazylii
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżeczki soli

Grzanki z szynką

Forma potrawy: Zapiekane, Śniadanie

8 kromek bułki
8 plastrów sera ostrowskiego lub edamskiego
4 plastry szynki
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżeczki tymianku, oregano lub bazylii

Kuleczki włoskie z cukinii

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Danie główne

40 dag cukinii
20 dag łagodnego żółtego sera
20 dag bułki
2 jajka
2 łyżeczki do kawy suszonego oregano
sól, pieprz mielony, oliwa do smażenia

Polędwica po japońsku

Forma potrawy: Danie główne

8 cieńkich plastrów polędwicy wołowej (60 dag)
1 puszka szparagów (30 dag)
1 puszka zielonego groszku (30 dag)
4 łyżki oliwy lub oleju sojowego
po 1 łyżeczce suszonych ziół: estragonu, oregano i bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz
do przybrania: 1 pomidor (15 dag), szypiorek

Grillowane kotlety baranie z ziołami

Forma potrawy: Danie główne, Danie na grilla

8 kotletów z combra (młoda baranina)
125 ml oliwy
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
1 łyżka oregano
sól, pieprz
8 gałązek rozmarynu do spięcia kotletów
 
Do podania z:
frytki
buraczki na kwaśno