MENU
ZWIŃ MENU

Śledzie zapiekane

Formy potrawy: Zapiekane, Dania rybne

Składniki

30 dag śledzi wędzonych
1 kg ziemniaków
2 cebule
5 dag żółtego sera typu cheddar
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki oleju
pół pęczka natki pietruszki
pieprz
sól

Przyrządzanie

Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach, obrać i pokroić w plastry.

Ze śledzi zdjąć skórę i usunąć ości, a filety rozdrobnić na małe kawałki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w talarki.

Na dnie żaroodpornego naczynia rozprowwadzić olej i ułożyć warstwami : ziemniaki, kawałki śledzia i cebulę. Każdą warstwę posolić i popieprzyć.

Zalać potrawę śmietaną i posypać startym serem.

Zapiekać 15 - 20 min w piekarniku, w temperaturze 190°C.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Śledzie z jabłkami na wigilię

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane

1 kg filetów śledziowych
0,5 kg jabłek
2 duże cebule
duża łyżka masła
łyżeczka suszonego tymianku
pół szklanki wody

Śledzie zapiekane z ziemniakami

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

3 śledzie solone (45 dag)
1 cebula (10 dag)
8 ziemniaków (80 dag)
1 łyżka tłuszczu do naczynia
1 łyżka oleju
1 szklanka śmietany
1 jajo
1 łyżka zieleniny
sól

Śledzie po cygańsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje

50 dag śledzi solonych
15 dag cebuli
10 dag korniszonów
natka pietruszki
10 dag ketchupu
50 ml oliwy
czosnek
musztarda

Śledzie pikantne

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

50 dag śledzi bez głów
2 cebule
3 łyżki oleju
jajko
koncentrat pomidorowy
papryka ostra w proszku (np. chilli w proszku)
musztarda
pieprz
szczypiorek