Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, Śniadania, potrawa wegetariańska
3 szklanki soi gotowanej lub konserwowej
4 łyżki masła
2 szklanki bułki tartej
1 cebula
1 cytryna
szczypiorek
sól, pieprz
Najpierw na maśle podsmażyć cebulę. Soję wymieszać z bułką tartą i kiedy cebula już się zeszkli, dodać i podsmażać dalej. Można do smaku przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać sok z cytryny i posypać szczypiorkiem.
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
150 g soi (moczonej przez noc)
400 g pieczarek
łyżka oleju
2 marchewki
1 duży seler
1 kalarepka
1 pęczek dymki
1 pietruszka (korzeń)
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka bialego wytrawnego wina
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonej papryki
350 ml wywaru z gotowanej soi
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
1 łyżka pokrojonego szczypiorku do przybrania
Forma potrawy: Dania główne
1 szklanka soi gotowanej lub konserwowej
100 do 200 g proteiny sojowej (w kostce lub kotlety)
przecier lub sok pomidorowy
olej
cebula
pieprz, sól
Forma potrawy: Zupy
100 g soi (moczonej przez noc)
150 g kiszonej kapusty
1 cebula
1 łyżka pasty pomidorowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju sojowego
1 łyżeczka ziaren kminku
1 łyżeczka suszonego majeranku
900 ml wywaru z gotowania soi
Forma potrawy: Zupy
60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra