MENU
ZWIŃ MENU

Wybierz składnik

lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej

Wybrane składniki

Grzyby kiszone

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Przetwory

5 kg grzybów (zielone i szare gąski, rydze, kozaki, podgrzybki, borowiki)
20 łyżek soli

Konfitury agrestowe z ziołami

Forma potrawy: Przetwory

1,5 kg agrestu białego
0,5 kg cukru żelującego
liście świeżej bazylii
liście oregano
liście rozmarynu
liście mięty
odrobina pieprzu

Kiszone Bakłażany

Forma potrawy: Przetwory

10 kg bakłażanów
5-7 szt. marchwi
4-7 szt. pietruszki
5-7 galazek selera
10 szt. słodkiej papryki
2 pęczki kopru
2-3 główki czosnku

Zalewa:
5 l wody
1,25 szkl. soli

Czarne oliwki marynowane

Forma potrawy: Przetwory

4-5 słoików czarnych oliwek
ok. 1 l oliwy extra vergine
3-4 ostre papryczki
główka obranego czosnku
5-6 liści laurowych
świeży tymianek
świeży rozmaryn

Dżem dyniowo-jabłkowy

Forma potrawy: Przetwory

dynia,
kwaśne jabłka,
ew. sok z cytryny, cukier

Galaretka mirabelkowa z imbirem

Forma potrawy: Przetwory

śliwki mirabelki
żelfix dr'a Oetkera
cukier
cynamon
mielone goździki
mielony imbir lub imbir swieży

Ogórki kiszone

Forma potrawy: Przetwory

ogórki
na 10 litrów wody, 40 dag soli + 10 dag cukru
czosnek
koper
chrzan
liście wiśni
kawałek liścia z czarnej porzeczki
listek selera
pół liścia z dębu

Konfitura z pomarańczy

Forma potrawy: Przetwory

1 kg pomarańczy
750 g cukru