MENU
ZWIŃ MENU

Wybierz składnik

lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej

Wybrane składniki

Medaliony z jelenia w sosie ze śliwowicy

Forma potrawy: Dania główne

50 g śliwowicy
1 kg polędwicy z jelenia lub innej dziczyzny
0,5 łyżeczki mąki
2 łyżki masła
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
0,5 l bulionu wołowego
1 łyżka musztardy
pieprz
sól
1 cebula
1 - 2 marchewki
1 mały seler

Zupa z raków

Forma potrawy: Zupy

20 raków
łyżka mąki
łyżka masła
0,5 - kubka kwaśnej śmietany
1 l. - bulionu wołowego
sól
gałązka kopru lub pęczek koperku

Moskole - placki pieczone na blasze bez tłuszczu

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

1 jajko
0,5 kg mąki
sól do smaku
1 kg ugotowanych ziemniaków
masło czosnkowe

Kaiserschmarren (omlet cesarski)

Forma potrawy: Desery

4 białka i 4 żółtka
3 dkg cukru
szczypta soli
ok. 12 dkg mąki
masło do smażenia
ok. 1/8 litra mleka
cukier puder do posypania

Sękacz

Forma potrawy: Ciasta

40 żółtek
1 kg mąki
1 kg masła
1 kg śmietany
sok z cytryny
1 kg cukru

Wołowina duszona w piwie

Forma potrawy: Dania główne

1 kg - wołowiny na pieczeń
6 - sporych cebul posiekane
1/2 l - jasnego lekkiego piwa
2 - łyżki oleju
2 - łyżki masła
1- łyżeczka mąki
2 - łyżki gruboziarnistej musztardy np. francuskiej
1 - łyżeczka cukru
sól, pieprz
8 - kromek chleba

Drobne pierniki

Forma potrawy: Ciasta

1,25 kg mąki
40 dkg cukru
25 dkg miodu
5-10 dkg tłuszczu
2 jaja
karmel
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy piernikowej (cynamon, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa - utłuczone i przesiane),
1 żółtko do posmarowania, masło do formy
lukier do ozdobienia

Karpatka

Forma potrawy: Ciasta

1/2 kostki masła lub margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
5 jajek
1/2 porcji proszku do pieczenia
 
Krem:
1/2 waniliowego lub śmietankowego budyniu
1 szklanka mleka
20dag masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
łyżka brandy lub rumu