MENU
ZWIŃ MENU

Wybierz składnik

lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej

Wybrane składniki

Biszkopt ze śmietaną i galaretką

Forma potrawy: Ciasta

7 jaj
28 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
26 dag mąki
galaretka cytrynowa
0,5 litra śmietany 18%

Gulasz ziemniaczano - marchewkowy

Forma potrawy: Dania główne

3 plastry schabu wędzonego
10 pieczarek
cebula
marchewka
pietruszka
1/4 selera
5 małych ziemniaków
pół łyżki mąki
olej
2 łyzki śmietany
kilka czarnych oliwek
pół szklanki bulionu
czosnek w proszku
1 łyżka keczupu
pieprz
sól
bazylia

Medaliony z jelenia w sosie ze śliwowicy

Forma potrawy: Dania główne

50 g śliwowicy
1 kg polędwicy z jelenia lub innej dziczyzny
0,5 łyżeczki mąki
2 łyżki masła
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
0,5 l bulionu wołowego
1 łyżka musztardy
pieprz
sól
1 cebula
1 - 2 marchewki
1 mały seler

Zupa z raków

Forma potrawy: Zupy

20 raków
łyżka mąki
łyżka masła
0,5 - kubka kwaśnej śmietany
1 l. - bulionu wołowego
sól
gałązka kopru lub pęczek koperku

Czarnina

Forma potrawy: Zupy

1 - łyżka mąki
1 - kaczka z podrobami oraz 1 szklanka krwi z kaczki
1 lub 2 - szklanki śmietany
3 - kwaśne twarde jabłka (antonówki lub papierówki)
10 dag - suszonych śliwek
cukier
1 - łyżka octu winnego
pieprz
przyprawa do zup w proszku
sól
kilka listków laurowych
pęczek włoszczyzny

Zrazy bite - staropolskie

Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy

0,5 kg - świeżych prawdziwków lub podgrzybków pokrojonych w grube kawałki
łyżeczka mąki
1 kg - polędwicy wołowej
0,25 l - kwaśnej śmietany
0,75 l - bulionu wołowego
pieprz
sól
1 kg - ziemniaków

Sękacz

Forma potrawy: Ciasta

40 żółtek
1 kg mąki
1 kg masła
1 kg śmietany
sok z cytryny
1 kg cukru

Sernik czarno - biały

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
40 dag mąki
6 łyżek cukru
1 plaska łyżeczka proszku
20 dag roztopionego masła lub margaryny
cukier waniliowy
1 łyżka kakao
2 łyżki śmietany

Masa serowa:
1 kg białego sera
5 jajek
1,5 szkl. cukru
4 łyżki topionego masła
łyżka budyniu (suchego),
bakalie