MENU
ZWIŃ MENU

Wybierz składnik

lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej

Wybrane składniki

Chutney gruszkowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

2 kg dojrzałych gruszek
30 dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20 dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250 ml octu winnego
20 dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli

Naleśniki mylene

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Ciasto:
200 g mąki
250 ml wody
250 ml piwa
2 jaja
2 łyżki oliwy
skórka z 1 cytryny pokrojona w cieniutkie paseczki
sól
masło do smażenia

Sos:
200 g cukru
1 łyżka masła
sok z 2 pomarańczy
sok z 1 cytryny
50 ml koniaku

Nadzienie:
3 gruszki
300 ml syropu waniliowego (przepis "płonące sliwki" w dziale "desery")
100 g migdałów
50 ml śliwowicy

Gruszki w śmietance pomarańczowej

Forma potrawy: Desery

1 średniej wielkości pomarańcz
3 łyżki likieru pomarańczowego lub wódki
szklanka śmietany
3 goździki
szczypta cynamonu
1 łyżka cukru
4 średnie gruszki

Sałatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym

Forma potrawy: Sałatki


4 śliwki
2 kwaśne jabłka
2 banany
2 gruszki
1 pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
 
Sos majonezowo-imbirowy:
100 g majonezu
25 ml koniaku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
biały pieprz