MENU
ZWIŃ MENU

Wybierz składnik

lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej

Wybrane składniki

Kotlety z grzybów

Forma potrawy: Dania główne

50 dag grzybów
10 dag czerstwej bułki
5 dag cebuli
2 jajka
8 dag oleju
10 dag bułki tartej
sól, pieprz
zielenina

Grzyby panierowane

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

15 dag grzybów suszonych (lub 50 dag świeżych)
5 dag mąki
2 szklanki mleka
2 jaja
7 dag bułki tartej
1/4 szklanki oleju
sól, pieprz

Gulasz z grzybów

Forma potrawy: Dania główne

75 dag grzybów
25 dag papryki
15 dag pomidorów
10 dag cebuli
5 dag słoniny lub oleju
sól, pieprz
zielenina

Kabaczki lub cukinie nadziewane inaczej

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kg kabaczków lub cukinii
150 g ryżu lub kaszy jęczmiennej
350 g grzybów lub 300 g mięsa wieprzowego
80 g cebuli
60 g tłuszczu
1 jajo
sól, pieprz
20 g mąki
150 g śmietany
zielenina

Omlet z szynką, grzybami i serem

Forma potrawy: Śniadania

2 jajka
1 plaster szynki
2-3 grzybki mogą być pieczarki
łyżka zielonego szczypiorku
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz

Zapiekane grzyby

Forma potrawy: Zapiekane

80 dag grzybów
3 dag tłuszczu
5 dag cebuli
sól
pieprz
1/8 l śmietany
4-6 dag sera tylżyckiego
2 dag masła
2 dag tartej bułki

Grzyby marynowane

Forma potrawy: Przetwory

1 kg grzybów (np. gąski, kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, rydze etc.)
2 łyżki soli
1 duża lub dwie małe cebule
szklanka wody
2 łyżki cukru
szklanka octu 10%
ziele angielskie
liście laurowe

Grzyby pasteryzowane

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

1 kg zdrowych, jędrnych grzybów
sól, pieprz