MENU
ZWIŃ MENU

Wybierz składnik

lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej

Wybrane składniki

Warzywa z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

2 średnie czerwone papryki o wydłużonych strąkach, podzielone wzdłuż na połowę
4 kapelusze dużych pieczarek
1 bakłażan pocięty wzdłuż na grube plastry
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól i pieprz
20 dkg ser kozi lub miękki żółty ser
8 kromek chleba tostowego
świeża bazylia

Makaron z bakłażanami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

400 g bakłażanów
300 g pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
12 łyżek oliwy słonecznikowej albo kukurydzianej
sól, pieprz
5-10 dkg parmezanu

Zapiekanka bałkańska

Forma potrawy: Zapiekane

750 g pomidorów
750 g bakłażanów
750 g cukini
3 cebule
150 g tartego żółtego sera
50 g bułki tartej
1 szklanka oliwy

Bakłażany zapiekane z żółtym serem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane

4 bakłażany
olej do smażenia
20 dag żółtego sera
sól
bulion z kostki
zielenina

Bakłażany faszerowane pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

2 bakłażany o średniej wielkości
3-4 młode cebulki ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
250 g pieczarek
natka pietruszki 1 pęczek
sok z 1 cytryny
2 kromki pełnoziarnistych tostów
1 łyżka gęstej śmietany
100 g sera mozzarelli
2 łyżki ziaren słonecznika
sól i pieprz do smaku

Bakłażan zapiekany z pomidorami

Forma potrawy: Zapiekane, Kolacje

1 bakłażan
pomidory - zależnie od wielkości bakłażana
ser żółty
czosnek
bazylia
estragon
sól, pieprz