MENU
ZWIŃ MENU
Składnik por został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Zupa z zielonych warzyw

Forma potrawy: Zupy

po 10 dag brokułów i cukinii,
5 dag całej części pora,
1 cebula (5 dag),
1 kalarepka (5 dag)
3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
10 dag twardego sera koziego
1 łyżka masła
oregano, sól, pieprz

potrawa z porów » zobacz przepis

Selery wiejskim sposobem

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

3 lub 4 selery
2 pory
2 łyżki smalcu
2 łyżki masła
cebula
łyżka mąki
szklanka wody
2-3 liście selera
2 łodygi zielonej pietruszki
liść laurowy
sól
posiekana zielenina
 
Do podania z:
frytkiami lub fasolą

potrawa z porów » zobacz przepis

Chutnej wielowarzywny

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

15 dag pomidora
15 dag czerwonej papryki
10 dag marchwi
10 dag selera
10 dag kalafiora
10 dag brokułu
10 dag cebuli
10 dag pora (jasnej części)
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego (6%)
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
 

potrawa z porów » zobacz przepis

Tofu w sosie curry

Forma potrawy: Dania główne

2 opakowania (po 250g) tofu
2 pory
2 cebule
2 łyżki oleju
40 dag ryżu długoziarnistego
2 łyżki curry
400 ml rosołu
3 listki laurowe
2 średnie jabłka
4 czerwone papryczki chilli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
30 dag jogurtu naturalnego
4 łyżki chutneja mango
sól
2 łyżki soku z cytryny

potrawa z porów » zobacz przepis

Fasolowa w sosie jogurtowym

Forma potrawy: Sałatki

25 dag porów sałatkowych
20 dag kabanosów (lub salami w plasterkach)
15 dag sera żółtego (najlepiej edamskiego)
15-20 dag kukurydzy z puszki
szklanka czerwonej fasoli z puszki
1/2 pęczka natki pietruszki
15 dag jogurtu naturalnego
mały słoiczek majonezu
1-2 łyżki musztardy
1 główka sałaty lodowej

potrawa z porów » zobacz przepis

Zupa z dyni makaronowej

Forma potrawy: Zupy

1 kg dyni makaronowej
1/2 małego selera
1 por
1 litr bulionu z kostki
4 łyżki masła
1 szklanka mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
koperek

potrawa z porów » zobacz przepis

Karp po francusku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg karpia
10 dag porów
10 dag pieczarek
5 dag masła
sok z cytryny
10 g cukru
3 dag mąki pszennej
75 ml białego wina
sól, pieprz
goździki
zielenina

potrawa z porów » zobacz przepis

Kimchi

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Inne potrawy

1 kapusta pekińska
1 główka czosnku
1 łodyga pora
1 papryczka chili (może być sproszkowana: dwie łyżki)
sól morska lub kamienna
pieprz
sos rybny azjatycki

potrawa z porów » zobacz przepis