Forma potrawy: Dania główne
1,5 kg kapusty kiszonej
od 0,5 do 1 kg kapusty zwykłej
0,5 kg chudej wołowiny
0,5 kg chudej wieprzowiny
kg wędliny/kiełbasy (np. tłusta zwyczajna)
2-3 cebule
grzyby suszone
7-10 dag rodzynków
5 gruszek suszonych
10 dag małych suszonych śliwek
sól, pieprz
przyprawa vegeta
majeranek
tymianek
liść laurowy
ziele angielskie
Surówka mieszana do mięs i ryb
Forma potrawy: Sałatki
150 g marchewki
300 g kiszonej kapusty
150 g białej rzodkwi
100 g orzechów włoskich
50 ml oleju
50 ml soku z kiszonej kapusty
50 ml soku z żurawin
zielenina
Forma potrawy: Zupy
50 dag kości
25 dag włoszczyzny
30 dag kapusty kwaszonej
2 l wody
2 dag grzybów suszonych
5 dag powideł śliwkowych
2 dag mąki
4 dag tłuszczu
sól
cukier
jałowiec
Do podania:
ziemniaki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1kg kapusty kiszonej
duża cebula
10 dag suszonych grzybów
oliwa lub olej
szklanka mleka
łyżka mąki, sól, pieprz, vegeta
Forma potrawy: Dania główne
Ciasto:
20 dag mąki
200 ml mleka
200 ml wody
2-3 jaja
3 dag słoniny
sól
Nadzienie:
80 dag kapusty kwaszonej
4 dag grzybów suszonych
10 dag cebuli
2 dag tłuszczu
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
10 dag grzybów suszonych (prawdziwki lub podgrzyby)
Kilka dość grubych plastrów wędzonego boczku
20 dag wędzonej słoniny
? kg żeberek wieprzowych (surowych, wędzonych lub pieczonych w kminku)
pieprz
sól
kilka ziaren ziela angielskiego
czosnek utarty z solą
1 kg kwaszonej kapusty
1 łyżka stołowa kminku
3 - 4 liście laurowe
4 ugotowane wcześniej ziemniaki
Forma potrawy: Dania główne
75 dag schabu z kością
100 dag kapusty kwaszonej
4 dag tłuszczu
15 dag cebuli
1 dag papryki mielonej
2 dag mąki
25 dag śmietany
1/2 szklanki wody
2 ząbki czosnku
sól
Forma potrawy: Zupy
100 g soi (moczonej przez noc)
150 g kiszonej kapusty
1 cebula
1 łyżka pasty pomidorowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju sojowego
1 łyżeczka ziaren kminku
1 łyżeczka suszonego majeranku
900 ml wywaru z gotowania soi