MENU
ZWIŃ MENU
Składnik kalarepa został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Surówka z kalarepy

Forma potrawy: Sałatki

3-4 szt. kalarepy
2 jabłka
1 kwaszony ogórek
4 łyżki oleju
1/2 butelki jogurtu lub kefiru
sól
cukier
zielenina

potrawa z kalarepy » zobacz przepis

Sałatka dekoracyjna z kalarepką

Forma potrawy: Sałatki

pół główki sałaty
6 rzodkiewek
młoda kalarepka
sól
4 łyżki śmietany
pieprz
garść rzeżuchy

potrawa z kalarepy » zobacz przepis

Zupa consomme julienne

Forma potrawy: Zupy

1250 ml bulionu
2 marchewki
1 kalarepa
białe części 2 porów
1/2 selera
1/4 małej główki białej kapusty
1 główka salaty
50 g świeżych liści szczawiu
2 łyżki zielonego groszku
50 g masła
sól, cukier
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki

potrawa z kalarepy » zobacz przepis

Zupa z zielonych warzyw

Forma potrawy: Zupy

po 10 dag brokułów i cukinii,
5 dag całej części pora,
1 cebula (5 dag),
1 kalarepka (5 dag)
3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
10 dag twardego sera koziego
1 łyżka masła
oregano, sól, pieprz

potrawa z kalarepy » zobacz przepis

Neutralna sałatka z cukinii i pomidorów

Forma potrawy: Sałatki

100 g pomidorków koktajlowych
cukinia
kalarepa
2 marchewki
2 łyżki soku z cytryny
sól jodowana
4 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
3 łyżki orzechów włoskich

potrawa z kalarepy » zobacz przepis

Chińska patelnia z dynią hokkaido

Forma potrawy: Dania główne

1/2 dyni Hokkaido
1/2 kalarepy
1/2 pora
1/2 kalafiora
2 ząbki czosnku
1/4 kłącza imbiru
oliwa do smażenia
sos sojowy
ocet ziołowy
1 łyżka koncentratu soku jabłkowego lub 1 łyżeczka brązowego cukru
1–2 łyżeczki przyprawy chińskiej lub łagodnego curry
2–3 łyżki sosu sojowego
1 filiżanka wody

Do podania:
ryż brązowy

potrawa z kalarepy » zobacz przepis

Zapiekanka z mięsem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

Na 4 porcje:
80 dag ziemniaków
2 średnie kalarepki
1/4 l rosołu
5 dag masła lub margaryny
3 dag mąki
1/4 l mleka
10 dag topionego serka o smaku śmietankowym
sól
tarta gałka muszkatołowa
25 dag schabu
5 dag żółtego sera (najlepie goudy)
natka pietruszki do dekoracji

potrawa z kalarepy » zobacz przepis

Soja z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy

150 g soi (moczonej przez noc)
400 g pieczarek
łyżka oleju
2 marchewki
1 duży seler
1 kalarepka
1 pęczek dymki
1 pietruszka (korzeń)
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka bialego wytrawnego wina
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonej papryki
350 ml wywaru z gotowanej soi
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
1 łyżka pokrojonego szczypiorku do przybrania

potrawa z kalarepy » zobacz przepis