MENU
ZWIŃ MENU

Zupa kalafiorowa z porami

Forma potrawy: Zupa

 
spory kalafior
3-4 pory
średnia cebula
masło
kostka rosołowa
śmietana
pęczek koperku
cytryna
 

Sałatka włoska z kalafiora

Forma potrawy: Sałatka

 
1 kalafior (0,5 kg)
2-3 pomidory
2-3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej
5 dag oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka w oliwie (20 dag)
cukier
sól i pieprz
 
Na sos:
0,5 szklanki majonezu
2-3 łyżki śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz
 

Kalafiory pasteryzowane

Forma potrawy: Przetwór

 
kalafiory
kwasek cytrynowy
woda
 

Kalafiory w zalewie pomidorowej

Forma potrawy: Przetwór

60 dag kalafiora
sól
cukier do smaku
2-3 szkl. przecieru pomidorowego
 

Zupa-krem kalafiorowa

Forma potrawy: Zupa

kawałek kalafiora
2 ziemniaki
sól
biały pieprz
kminek
listki bazylii
łyżeczka masła

Kalafior z brzoskwiniami

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Inna potrawa

1 kalafior (60 dag)
cukier
sól

Sos:
1 kieliszek białego wytrawnego wina (100 ml)
4-6 brzoskwiń z puszki
3 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz

Zupa kalafiorowa po belwedersku

Forma potrawy: Zupa

1 l wywaru z warzyw
1/2 l mleka
60 dag kalafiorów
20 dag pieczarek
2 żółtka
2 dag mąki
zielenina
sól, pieprz
sok z cytryny

Kalafior z sosem avocado

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka

1 średni kalafior
2 avocado
1 jogurt naturalny
2 łyżki oliwy
4 łyżeczki soku z cytryny
sałata
rzodkiewki
1/4 sos Tobasco
sól, pieprz