MENU
ZWIŃ MENU

Sos chrzanowy z marchewką

Forma potrawy: Sos

5 dag korzenia chrzanu
1 marchewka
5 dag śmietany
2 łyżki soku z cytryny
cukier i sól

Surówka pomarańczowy chrzan

Forma potrawy: Sałatka

5 jabłek
60 g tartego chrzanu
pomarańcza
4-5 łyżek soku cytrynowego
sól
cukier
 

Surówka marchewkowo-chrzanowa

Forma potrawy: Sałatka

40 dag marchewki
100 ml śmietany
15 dag jabłek
4 dag chrzanu
zielenina
sól
sok z cytryny

Chrzan domowy

Forma potrawy: Przetwór

25 dag świeżego chrzanu
50 ml śmietany kremówki
2 jajka na twardo
1 łyżka cukru
sól, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny

Chrzan tarty w słoikach

Forma potrawy: Przetwór

50 dag. chrzanu w korzeniu
2-3 łyżki gęstej śmietany
cukier, ocet, sól

Sos chrzanowy z borówkami

Forma potrawy: Sos

5 dag korzenia chrzanu
20 dag dżemu z borówek
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól

Wielkanocny sos chrzanowy na zimno

Forma potrawy: Sos

150 ml wody
2 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki
sól
cukier

Mintaj lub dorsz w chrzanie

Forma potrawy: Danie główne, Danie rybne

80 dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza)
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki
3 łyżki oleju
10 dag chrzanu
kieliszek białego wytrawnego wina
łyżeczka masła roślinnego
szklanka śmietany
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
natka pietruszki
pieprz
sól

Do podania:
zmieniaki
biała kapusta