Forma potrawy: Dania główne
oliwa z oliwek
kilka pomidorów
2 bakłażany
cebula
torebka ryżu
Forma potrawy: Przetwory
10 kg bakłażanów
5-7 szt. marchwi
4-7 szt. pietruszki
5-7 galazek selera
10 szt. słodkiej papryki
2 pęczki kopru
2-3 główki czosnku
Zalewa:
5 l wody
1,25 szkl. soli
Potrawka prowansalska z warzyw
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
po 2 straki czerwonej, zielonej i żółtej papryki
2 cukinie
2 bakłażany
cebula sałatkowa
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
puszka pomidorów (850 ml)
1/8 litra rosołu instant
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
sól, pieprz
listki bazylii do dekoracji
Bakłażan z pieczarkami na zimno
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
1 bakłażan
pieczarek ile kto lubi
1-2 ząbki czosnku
nać pietruszki
oliwa
sól i pieprz
bagietka
czerwone wytrawne wino
Forma potrawy: Przetwory
Składniki na 3 słoiki po 400ml
4 nieduże cukinie
2 bakłażany
5 pomidorów
3 cebule
5 ząbków czosnku
szklanka oliwy lub oleju
sól
tymianek
Forma potrawy: Zapiekane
750 g pomidorów
750 g bakłażanów
750 g cukini
3 cebule
150 g tartego żółtego sera
50 g bułki tartej
1 szklanka oliwy
Sos na pomidorze, cukinii i bakłażanie
Forma potrawy: Sosy
1 cukinia (średnia)
1 bakłażan (mały)
1 papryka czuszka
oliwki drylowane
pomidory w puszce (bez skórki, krojone)- 2 puszki
sól
pieprz
bazylia świeża lub suszona
oregano
oliwa z oliwek
czosnek być może również
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
400 g bakłażanów
300 g pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
12 łyżek oliwy słonecznikowej albo kukurydzianej
sól, pieprz
5-10 dkg parmezanu