MENU
ZWIŃ MENU

Bakłażany smażone

Forma potrawy: Danie główne, Kolacja

60 dag bakłażanów
300 ml oleju
1 łyżka octu
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Żydowska sałatka z bakłażanów

Forma potrawy: Sałatka

4 średnie bakłażany
1 głowka czosnku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka papryki
4 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
10 łodyżek natki pietruszki
sól, pieprz

Bakłażanowa z czosnkiem

Forma potrawy: Zupa

2 obrane bakłażany
4 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki wody
1 drobno pokrojona cebula
1 drobno pokrojona cukinia
2 obrane i pokrojone w kostkę pomidory
1 łyżeczka pokrojonego tymianku lub macierzanki
2 łyżeczki soku z cytryny
3,5 szklanki warzywnego rosołu
sól i pieprz

Bakłażan zapiekany z pomidorami

Forma potrawy: Zapiekane, Kolacja

1 bakłażan
pomidory - zależnie od wielkości bakłażana
ser żółty
czosnek
bazylia
estragon
sól, pieprz

Bakłażany faszerowane pieczarkami

Forma potrawy: Danie główne, Kolacja

2 bakłażany o średniej wielkości
3-4 młode cebulki ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
250 g pieczarek
natka pietruszki 1 pęczek
sok z 1 cytryny
2 kromki pełnoziarnistych tostów
1 łyżka gęstej śmietany
100 g sera mozzarelli
2 łyżki ziaren słonecznika
sól i pieprz do smaku

Pasta bakłażanowa do chleba

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Kolacja, Śniadanie

1 kg bakłażanów
2 małe cebule
1,5-2 cytryny
3-4 łyżki majonezu
sól, pieprz

Bakłażany zapiekane z żółtym serem

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Zapiekane

4 bakłażany
olej do smażenia
20 dag żółtego sera
sól
bulion z kostki
zielenina

Bakłażan w sosie czosnkowym

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka

1 bakłażan
2 łyżki oliwy z oliwek
sól

sos czosnkowy:
200 g chudego jogurtu
2 łyżki śmietany
2-3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól