MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, warzywa zostały zaznaczony na zielono

Zupa paschalna

Forma potrawy: Zupy

1 kość szpikowa wołowa lub cielęca
1 kg mięsa wołowego lub cielęcego
0,5 kg marchwi
0,5 kg rzepy
0,5 kg ziemniaków
1 kg świeżego bobu
0,5 kg cukinii
3 średnie pory (tylko białe części)
15 łodyżek natki pietruszki
1 cebula
sól, pieprz
pęczek kolendry

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Zupa z fasoli

Forma potrawy: Zupy

pół kg. mięsa na rosół
lub kostka bulionowa + kiełbasa/parówka
pół kg. fasoli
2 ziemniaki
1 cebula
1 średnia marchewka
1-2 pomidory
olej
zielenina, czosnek
przyprawy

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Talerz warzyw z ryżem

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

1 woreczek białego ryżu (albaris)
4 średnie kolorowe papryki
1 kabaczek lub cukinia (ok. 30 dag)
2 cebule
6 pomidorów
3 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
3 łyżki posiekanych ziół (bazylia, tymianek, natka pietruszki)
przyprawa vegeta
sól i pieprz

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Kiszone Bakłażany

Forma potrawy: Przetwory

10 kg bakłażanów
5-7 szt. marchwi
4-7 szt. pietruszki
5-7 galazek selera
10 szt. słodkiej papryki
2 pęczki kopru
2-3 główki czosnku

Zalewa:
5 l wody
1,25 szkl. soli

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Zupa fasolowa a la jokai

Forma potrawy: Zupy

200 g fasoli suchej lub 300 g świeżej
300 g wędzonych żeberek wieprzowych
300 g wędzonej kiełbasy
2 średnie marchewki
1 nieduży kawałek białej rzepy
1 cebula
2 zielone papryki
1 pomidor
160 ml kwaśnej śmietany
3 łyżki smalcu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka papryki
czosnek, liść laurowy
1 pęczek zielonej pietruszki
sól

Kluseczki (csipetke):
80 g mąki
1 jajko
sól

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Ziemniaki po grecku

Forma potrawy: Dania główne

1/2 kg ziemniaków
6 łyżek oliwy lub oleju
cebula
sól, pieprz
4 łyżki wody
4 pomidory
2 roztarte ząbki czosnku
kolendra
liść laurowy
zielenina

Do podania:
sałata

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Potrawka prowansalska z warzyw

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

po 2 straki czerwonej, zielonej i żółtej papryki
2 cukinie
2 bakłażany
cebula sałatkowa
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
puszka pomidorów (850 ml)
1/8 litra rosołu instant
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
sól, pieprz
listki bazylii do dekoracji

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Rosół węgierski z kury

Forma potrawy: Zupy

kura
włoszczyzna
5 dag cebuli
2 ząbki czosnku
1 papryka
1 pomidor lub łyżeczka przecieru
pieprz, sól
1/2 kalafiora
1/2 szklanki zielonego groszku
2-3 suszone grzyby
3 litry wody
zielenina

potrawa z warzyw » zobacz przepis