Sałatka pieczarkowa z oliwą

Forma potrawy: Sałatka lub surówka

 
10 dag pieczarek
cebula
jabłko
główka sałaty
sól, pieprz
1/2 szklanki oliwy
4 łyżki octu
2 łyżki wody
2 łyżeczki gęstej śmietany
2 łyżki zieleniny
 

Sałatka z szynką, ryżem i pieczarkami

Forma potrawy: Sałatka lub surówka

400 g. ryżu
400 g. pieczarek
świeży ogórek
2 cebule
200 g. szynki
2 łyżki kaparów (niekoniecznie )
3 łyżki octu winnego
7 łyżek oliwy
sól
pieprz
szczypta cukru
świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia.

Sałatka pieczarkowa z sosem francuskim

Forma potrawy: Sałatka lub surówka

50dag świeżych pieczarek
2 średnie świeże ogórki
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku, pietruszki i szczypiorku
połowa czerwonej papryki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
sól
pieprz

Sałatka pieczarkowa z kukurydzą

Forma potrawy: Sałatka lub surówka

5 dużych świeżych pieczarek
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 jajka na twardo
1 mały słoik majonezu
1 łyżka sosu sojowego
1 pęczek szczypiorku
sok z cytryny
sól, pieprz, szczypiorek

Sałatka pieczarkowa z szynką i oliwkami

Forma potrawy: Sałatka lub surówka

1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
2 duże plastry szynki
2 duże jabłka winne
3 ogórki kwaszone
10 czarnych oliwek
1 mały słoik majonezu
sok z połówki cytryny
sól, pieprz

Sałatka pieczarkowo-ryżowa

Forma potrawy: Sałatka lub surówka

pół szklanki ryżu
słoik pieczarek w zalewie naturalnej
15 dag szynki konserwowej
pół puszki groszku konserwowego
3 łyżki śmietany
3 łyżki majonezu
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny
sól
pieprz

Sałatka pieczarkowa z brokułami

Forma potrawy: Sałatka lub surówka

1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
50 dag brokułów
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
2 jajka na twardo
3 łyżki majonezu
5 śliwek suszonych
sól, pieprz

Sałatka wielobarwna

Forma potrawy: Sałatka lub surówka


1 główka sałaty
2 cykorie
3 łodygi selera naciowego
100 g buraka
100 g małych pieczarek
2 jaja na twardo
2 cienkie plasterki chudej szynki lub makreli
natka pietruszki do przybrania
 
Polewa:
1 łyżeczka musztardy
25 ml octu winnego
sól i świeżo zmielony pieprz

1 2 » »»