Forma potrawy: Zupy
75 dag boczniaków
seler
3 cebule
3 marchewki
2 pietruszki
puszka zielonego groszku
czubata łyżka mąki kartoflanej
kawałek (4-5 cm) świeżego korzenia imbiru lub 1-2 łyżek sproszkowanego
2 litry bulionu drobiowego (może być z kostki)
sos sojowy
natka pietruszki
sól
pieprz
oliwa lub olej do smażenia
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
2 kg dojrzałych gruszek
30 dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20 dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250 ml octu winnego
20 dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli
Forma potrawy: Dania główne
1 łyżka oleju
450g chudej wieprzowiny bez kości, pokrojonej w paski
50g świerzego imbiru, pokrojonego w plastry
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1/4 łyżeczki proszku chilli
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej w plastry
225g obranych krewetek
1 pęczek dymki, każda cebulka przepołowiona i pocięta wzdłuż
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
8 udek z kurczaka
3 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyzki imbiru, świeżego, posiekanego
2 łyżki gram masala
szczypta kurkumy
150ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do podania:
1 sałata, poszatkowana
1/2 ogórka w plastrach
1 mała cebulka, pokrojona w plasterki
Do przybrania:
cytryna pokrojona w cząstki
Forma potrawy: Dania na grilla
kurczak ok. 1,5 kg
2 łyżki oleju
Marynata:
1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
0,5 szkl. soku z cytryny
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku
1 łyżka sproszkowanego imbiru
1,5 łyżeczki zmielonego kminku
łyżeczka kurkumy
po pół łyżeczki zmielonego kardamonu i pieprzu
sól
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
0,5 kg. piersi kurczaka
2 pęczki dymki
Glazura:
po ćwierć szkl. sake lub białego wina i sosu sojowego
1 łyżka cukru
łyżeczka sproszkowanego imbiru
Forma potrawy: Dania główne
750 g chudej baraniny (comber) lub polędwicy wołowej
750 g twardych gruszek
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka szafranu
75 ml oliwy
sól
1 łyżeczka mąki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Dania na grilla
patyczki do nadziewania mięsa (najlepiej bambusowe)
od 1/2 do 3/4 kg wołowiny
80 ml sosu sojowego
1/4 szklanki cukru
2 łyżki chińskiego sosu hoisin
2 łyżki skrobii kukurydzianej lub mąki kartoflanej lub mąki ryzowej
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
1 łyżka startego świeżego imbiru
Do podania:
ryż / sałata / zielone warzywa