MENU
ZWIŃ MENU

Leczo z cukinii lub kabaczka

Forma potrawy: Danie główne, Przetwór


cukinia
cebule
pomidory i/lub koncentrat pomidorowy
kiełbasa lub kawałki mięsa
świeża papryka

Sos z cukinii (relish)

Forma potrawy: Sos, Przetwór

10 szklanek startego miąższu cukinii, bez skórki i pestek
4 szklanki posiekanej cebuli
3 łyżki soli
3 szklanki papryki pokrojonej w kostkę
4 szklanki cukru
2 łyżki soli selerowej
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 i 1/2 szklanki octu
1/2 łyżki gałki muszkatołowej
1/2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżki zmielonej gorczycy
1/2 łyżki kurkumy

Cukinia pasteryzowana

Forma potrawy: Przetwór

1 kg cukinii
0,75 litra wody
30 g soli
10 g cukru
10 g kwasku cytrynowego
kilka gałązek kopru z nasionami
kilka ziaren pieprzu
100 g cebuli
listek laurowy

Pasztet z cukini i szpinaku

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Przetwór

2 kg cukini
300 g cebuli
3 łyżki oliwy
200 g tartej bułki
250 ml mleka
6 jaj
400 g szpinaku
30 g masła
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
kilka listków estragonu
masło do smarowania formy
listki świeżej mięty do przybrania

Zimowa sałatka z cukinii

Forma potrawy: Sałatka, Przetwór

4 kg cukinii
1 kg marchwi
20 dkg cebuli
4 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty

Zalewa:
4 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
1 szkl. octu 10 %
1/2 łyżki soli

Ratatouille

Forma potrawy: Przetwór

Składniki na 3 słoiki po 400ml
4 nieduże cukinie
2 bakłażany
5 pomidorów
3 cebule
5 ząbków czosnku
szklanka oliwy lub oleju
sól
tymianek

Dżem z kabaczka i imbiru

Forma potrawy: Przetwór

1,5 kg kabaczka
1 duża cytryna
ok. 1 kg cukru
7 g mielonego imbiru

Cukinia kiszona

Forma potrawy: Przetwór

cukinie
woda
sól