Forma potrawy: Zupy
30 - 40 dag grochu
25 dag włoszczyzny
15 dag boczku wędzonego
1 - 0,5 litra wody
5 dag cebuli
2 dag tłuszczu
2 dag mąki
majeranek
1-2 ząbki czosnku
sól
Do podania:
grzanki
Forma potrawy: Zupy
20 dag kaszy gryczanej
20 dag surowego boczku
włoszczyzna
40 dag ziemniaków
natka pietruszki
sól
Forma potrawy: Zupy
50 dag kości
25 dag włoszczyzny
30 dag kapusty kwaszonej
2 l wody
2 dag grzybów suszonych
5 dag powideł śliwkowych
2 dag mąki
4 dag tłuszczu
sól
cukier
jałowiec
Do podania:
ziemniaki
Forma potrawy: Dania główne
60 dag wołowiny z kością
25 dag włoszczyzny z kapustą
65 dag ziemniaków
20 dag ogórków kwaszonych
2 dag mąki
6 dag tłuszczu
10 dag cebuli
12 dag śmietany
pieprz, sól
Do podania:
chleb
Forma potrawy: Zupy
50 dag kalafiora
25 dag włoszczyzny
1 3/4 l wody
1/4 l mleka
2 dag tłuszczu
3 dag mąki
sól
1-2 żółtka
1 łyżka siekanego koperku
Forma potrawy: Zupy
0,5 kg mięsa wołowego lub kiełbasy
0,5 kg małych buraków
szklanka ugotowanej fasoli
włoszczyzna z kapustą
4 ziemniaki
sól, pieprz
listek laurowy
0,5 szklanki śmietany
zielenina
Filety z dorsza zapiekane z serem
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
80 dag filetów z dorsza
10 dag utartego ostrego sera
kieliszek wytrawnego wina
20 dag świeżej śmietany
wywar z włoszczyzny
15 dag pieczarek
odrobina masła
pieprz
sól
Forma potrawy: Zapiekane
1 kg wołowiny
1/2 kg makaronu
włoszczyzna
3 jajka
15 dag ostrego żółtego sera
3 cebule
połowa szklanki oleju
Vegeta, sól, pieprz do smaku
łyżka masła
koperek lub natka
tarta bułka