Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
4 pory
25 dag żółtego sera
0,25 kostki masła
sól
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
80 dag porów
2 łyżki masła
60 g startego parmezanu do posypania
Sos beszamelowy:
150 ml śmietanki 12%
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sałatka z porów, selera i orzeszków
Forma potrawy: Sałatki
por
seler
rodzynki
słone orzeszki
majonez
Zapiekanka a la szparagowa z porów
Forma potrawy: Zapiekane, Kolacje
8 małych porów lub 2-3 pęczki młodych cieńkich
20 dag szynki gotowanej
3 jajka na twardo
15 dag startego żółtego sera
1,5 szklanki schłodzonego bulionu
2/3 szklanki mleka
3/4 szklanki gęstej śmietany
po 2 łyżki masła i mąki
2 łyżki posiekanych ulubionych ziół
sok z cytryny
sól
pieprz
Do dekoracji:
natka pietruszki
Forma potrawy: Sałatki
2 pory
3 jaja
ogórek konserwowy
pół pęczka natki pietruszki
mały słoik majonezu
musztarda
sól
pieprz
Sałatka z porów i oliwek z sosem
Forma potrawy: Sałatki
3 pory (40-50 dag)
12 czarnych oliwek bez pestek
pieprz i sól
Sos:
4 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
cukier i sól
Forma potrawy: Zupy
25 dag białych części porów
2 duże ziemniaki (ok. 25 dag)
1 jabłko
3/4 szklanki jogurtu
łyżka masła
łyżeczka szczypiorku
pieprz i sól
Forma potrawy: Sałatki
1 duży por lub 2 małe
pęczek rzodkiewek
kilka liści sałaty
1 marchewka
pół ogórka
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
sól
pieprz
oregano