Zobacz wszystkie przepisy z marchewką
Potrawka rybna na słodko-kwaśno
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
50 dag filetów z dorsza (lub karmazyna)
4 łyżki octu z białego wina
50 dag marchewek
2 cebule
20 dag kiełków fasoli mung lub kiełków sojowych
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 łyżki ziarna sezamowego
30 dag mrożonego groszku
12 dag ketchupu
1-2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz, cukier, sproszkowany imbir, pieprz cayenne
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
4 pstrągi po około 30 dag (lub filety)
duża marchew
czerwona papryka
duża cebula
średni por
pół szklanki oliwy
szklanka białego wytrawnego wina
2 liścia laurowe
4 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz
Sos:
2 łyżki chrzanu
szklanka śmietany
kwaśne jabłko
2 łyżki majonezu (np. kieleckiego)
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
50 dag filetów z dorsza
4 ziemniaki
marchewka
pół selera
2 cebule
10 dag śmietanki
pół szklanki soku pomidorowego
ząbek czosnku
sok z cytryny
mąka
olej
natka pietruszki
sól i pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
75 dag filetów z dorsza
50 dag białej fasoli
2 cebule
2 marchwie
2 ząbki czosnku
10 dag masła
15 dag śmietanki
2 łyżki ketchupu
2 pomidory
5 dag tartego sera żółtego
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg dorsza
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szklanka oleju
10 dag cebuli
10 dag marchewki pokrojonej w słupki
sos:
łyżeczka octu
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
2 łyżeczki pasty pomidorowej
łyżka maggi
łyżka wody
1/2 szklanki rosołu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do podania:
ryż
surówka z pora i cebuli
Łosoś w sosie ziołowym po francusku
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
Jeden łosoś o wadze ok. 2 kg
600 g małych pieczarek
2 łyżki masła
sól, pieprz, szczypiorek
Do przybrania:
listki zielonej pietruszki
listki tymianku
Court bouillon:
400 ml białego wytrawnego wina
1 obrana i umyta marchewka
1 duża cebula, obrana i naszpikowana 3 goździkami
1 bouquet garni
sól, pieprz
Sos:
125 ml białego wytrawnego wina
125 ml śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanej mieszaniny szczypiorku, tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1,2 kg filetów z dorsza, morszczuka lub halibuta
3-4 łyżki mąki przennej
2 marchewki
1 pietruszka
15 dag selera
10 dag pora
2 cebule
1 szklanka oleju
1 puszka przecieru pomidorowego
kilka gałązek natki pietruszki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżka soli
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1-1,2 kg węgorza
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka
1 por
1 liść laurowy
3-4 ziarenka pieprzu
1 łyżka soku cytrynowego
500 ml wody
sól
Sos koperkowy:
250 ml wywaru z ryby
250 ml gęstej śmietany
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 pęczek koperku
sól
Do podania:
kartofle