MENU
ZWIŃ MENU
Składnik mąka pszenna (zwykła) został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Knedle z truskawkami

Forma potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje

Na ciasto:
30 dag mąki
3 dag masła
około 1 i 1/2 szklanki wody
1 jajko
sól
 
Nadzienie:
50 dag jędrnych truskawek średniej wielkości
4 dag masła lub margaryny do polania
2 dag tartej bułki
6 dag cukru pudru

potrawa z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Placek drożdżowy z porzeczkami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
0,5 kg mąki
250 ml mleka
4 dag drożdży
15 dag cukru
10 dag masła
4 żółtka
sól
 
Inne:
0,5 kg porzeczek
3 żółtka
12 dag cukru
1 łyżka cukru waniliowego
tłuszcz i mąka do formy

potrawa z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Jabłkowo-gruszkowe ciasto

Forma potrawy: Ciasta

5 jaj
3 szklanki mąki
2 łyzeczki czerwonego kisielu
1,5 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
po 0,5 kg jabłek i gruszek
cukier i cynamon do smaku

potrawa z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Placek drożdżowy z dynią

Forma potrawy: Ciasta

75 dag mąki
0,5 kg dyni obranej i oczyszczonej
25 dag cukru
niepełna szklanka mleka
3 jaja
5 łyżek oleju lub 13 dag margaryny
1 olejek zapachowy
10 dag drożdży
szczypta soli
tłuszcz do formy

potrawa z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Pakowaniec

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
60 g drożdży
120 g cukru
100 g masła
4 żółtka
skórka cytrynowa
wanilia
100 g rodzynków
sól
 
Masa orzechowa oraz migdałowa:
po 200 g orzechow włoskich i migdałów
po 200 g cukru pudru
po 2 białka
wanilia
 
Bakalie:
po 150 g daktyli, fig i smażonej skórki pomarańczowej
600 g konfitur (z wiśni lub róży)
 
Inne:
1 jajko do posmarowania ciasta
tłuszcz i mąka do formy

potrawa z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Pierogi z czereśniami lub wiśniami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajko
ok. 125 ml letniej wody
sól
 
Farsz:
600 g czereśni lub wiśni
1-2 łyżeczki cukru
 
Inne:
masło do polania pierogów
40 g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów
200 ml śmietany ubitej z łyżką cukru

potrawa z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Tutki orzechowe

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
250 g mąki
250 g masła
4 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
 
Nadzienie:
250 g grubo mielonych orzechów włoskich
250 g cukru pudru
4 białka

potrawa z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Ciasto ze szpinakiem

Forma potrawy: Ciasta

0,5 kg liści szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
220 g masła
sól
pieprz
starta skórka z połowy cytryny
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki rodzynek
100 g sera typu rokfor
1 jajko
3 szklanki mąki
1 żółtko
mały kieliszek spirytusu

potrawa z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis