MENU
ZWIŃ MENU
Składnik jagody został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Jagodowy koktajl

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

3/4 szklanki czarnych jagód
1-3 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki śmietany kremówki
kubeczek kefiru lub szklanka słodkiego mleka

potrawa z jagód » zobacz przepis

Placek serowo-jagodowy

Forma potrawy: Ciasta

40 dag czarnych jagód
15 dag cukru
2 łyżki cukru pudru

Ciasto:
50 dag mąki krupczatki
25 dag margaryny
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
sól

Masa serowa:
40 dag tłustego twarogu
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
1 szklanka śmietany kremówki
5 łyżeczek żelatyny
1 torebka cukru waniliowego
40 dag czarnych jagód
15 dag cukru
2 łyżki cukru pudru

potrawa z jagód » zobacz przepis

Chłodnik z przecieru truskawkowego i jagód

Forma potrawy: Zupy

25 dag przecieru truskawkowego
15 dag czarnych jagód
1 litr kefiru
8-10 dag cukru
cukier waniliowy
grzanki

potrawa z jagód » zobacz przepis

Deserowy przysmak jabłkowy

Forma potrawy: Desery, Kolacje

opakowanie serka homogenizowanego
2 szklanki jogurtu
3 jabłka
sok z cytryny
3-4 łyżki cukru

Owoce np.:
truskawki
winogrona
jagody
porzeczki
gruszki
banany
kawałki ananasa
mango
czereśnie
wiśnie
rodzynki
etc.

potrawa z jagód » zobacz przepis

Różowy tort z bitą śmietaną i owocami

Forma potrawy: Ciasta


Ciasto:
5 jaj
25 dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
13 dag margaryny
15 dag (3/4 szklanki) mąki
1 torebka różowego kisielu bez cukru, np. wiśniowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz i tarta bułka do formy
 
Krem:
1 szklanka śmietanki kremówki
3-4 łyżeczki cukru pudru
25 dag owoców do dekoracji (truskawki, maliny, jagody itp.)
 
Oraz poncz do nasączenia

potrawa z jagód » zobacz przepis

Brzoskwinie w sosie serowym

Forma potrawy: Desery

8 brzoskwiń
15 dag czarnych jagód
1/2 łyżki cukru

Krem serowy:
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka lub śmietany
3-4 łyżki cukru
5 dag rodzynek
5 dag posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka soku z cytryny

potrawa z jagód » zobacz przepis

Zupa mleczno-owocowa

Forma potrawy: Zupy

4 szklanki mleka
50 dag owoców jagodowych
3 żółtka
5 łyżek cukru
cukier waniliowy

potrawa z jagód » zobacz przepis

Parfait owocowe

Forma potrawy: Desery

50 dag owoców jagodowych (malin, truskawek, poziomek)
2 szklanki śmietanki deserowej
1 szklanka cukru pudru

potrawa z jagód » zobacz przepis