MENU
ZWIŃ MENU
Składnik figi został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Schab w sosie arabskim

Forma potrawy: Dania główne

8 plastrów schabu bez kości o grubości ok 1 - 1,5cm
paczka fig
4 małe cebulki (np. szalotki)
3 łyżki octu winnego najlepiej czerwonego
3 łyżki oliwy
łyżka masła
kieliszek wina najlepiej czerwonego
sól, pieprz do smaku

Do podania:
kasza kus-kus

potrawa z Fig » zobacz przepis

Pakowaniec

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
60 g drożdży
120 g cukru
100 g masła
4 żółtka
skórka cytrynowa
wanilia
100 g rodzynków
sól
 
Masa orzechowa oraz migdałowa:
po 200 g orzechow włoskich i migdałów
po 200 g cukru pudru
po 2 białka
wanilia
 
Bakalie:
po 150 g daktyli, fig i smażonej skórki pomarańczowej
600 g konfitur (z wiśni lub róży)
 
Inne:
1 jajko do posmarowania ciasta
tłuszcz i mąka do formy

potrawa z Fig » zobacz przepis

Tort daktylowy

Forma potrawy: Ciasta

 
150 g daktyli
150 g migdałów
5 białek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
150 g cukru pudru
50 g biszkoptów
100 ml białego wina
sok i skórka z 1 cytryny
 
Do przełożenia:
150 g konfitur figowych, morelowych lub pomarańczowych
 
Lukier:
50 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
 

potrawa z Fig » zobacz przepis