Pierogi z czereśniami lub wiśniami
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajko
ok. 125 ml letniej wody
sól
Farsz:
600 g czereśni lub wiśni
1-2 łyżeczki cukru
Inne:
masło do polania pierogów
40 g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów
200 ml śmietany ubitej z łyżką cukru
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
1 kg jasnych czereśni
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
Forma potrawy: Ciasta
0,5 kg ciemnych czereśni
12,5 dkg cukru
2 dag masła
3 jajka
6 dag mąki
20 ml mleka
cukier puder
sól
Forma potrawy: Przetwory
750g czereśni
1 średni grejpfrut
kg cukru żelującego
Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe
kg czereśni
25 dag cukru
pół laski wanilii
kilka goździków
0,5 litra rumu
Forma potrawy: Przetwory
1 kg czereśni
1 kg cukru
pół łyżeczki kwasu cytrynowego
lub 2 łyżki soku z cytryny
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
250 ml wina białego wytrawnego
cynamon
czereśnie z ogonkami (jasne)
3-4 łyżki miodu
400g cukru
5 szt. goździków
5 szt. ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
125 ml octu winnego 6%
Forma potrawy: Desery
500 g moreli
200 g czereśni
100 g cukru
1/2 laski wanilii
1/2 laski cynamonu
3 plastry cytryny
1/4 l białego wina
wiórki z czekolady (najlepiej gorzkiej)
1/4 l śmietany-kremówki (niekoniecznie)