MENU
ZWIŃ MENU
Składnik mąka pszenna (zwykła) został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Pomidory w cieście

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kg pomidorów
tłuszcz
15 dag mąki
2 jaja
mleko
sól, pieprz

Przekąski lub przystawki z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Słone paluszki z kminkiem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Ciasta

40 dag (2 szklanki) mąki
10 dag margaryny
2 dag drożdży
1 jajo
mleko
2 dag (1 łyżka) cukru
sól
kminek do posypania
białko lub śmietana do posmarowania paluszków
tłuszcz do blachy

Przekąski lub przystawki z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Grzanki z serem mozzarella

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane

250 g chleba
100 g sera mozzarella lub bryndzy owczej
8 łyżek mąki
2 jaja
sól
oliwa do smażenia

Przekąski lub przystawki z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

 
Ciasto półkruche:
400 g mąki
200 g masła
6 łyżek zimnej wody
sól
jajo do smarowania
tłuszcz do smarowania formy
 
Farsz:
300 g pieczonego kurczaka
100 g pieczarek
1,5 łyżki masła
2 żółtka
25 ml białego wina
sól, pieprz, estragon
 

Przekąski lub przystawki z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Czudu z dynią i orzechami (po dagestańsku)

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

500 g mąki
400 g dyni
1/4 szklanki wyłuskanych orzechów
100 g masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru
sól

Przekąski lub przystawki z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Pomidory smażone w cieście

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Ciasta

3 pomidory
olej do smażenia
sól, pieprz
 
ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajo

Przekąski lub przystawki z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Parówki w cieście

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla

1 łyżka oleju
8 parówek

Ciasto:
50g zwykłej mąki
szczypta soli
1 jajko
150ml mleka

Do przybrania:
plastry ogórka
przepołowione plasterki pomidora

Przekąski lub przystawki z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Seler naciowy w cieście

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Ciasta

łodygi selera naciowego
mleko
mąka
jaja
tłuszcz do smażenia

Do podania z:
sos vinaigrette
lub musztardowy
lub majonezowy z dodatkiem ketchupu

Przekąski lub przystawki z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis